Beleef de Westfriese klederdracht en tradities in Schagen

0

Tien donderdagen in juli en augustus lang staat Schagen in het teken van Westfriese Folklore. Elke donderdag staat er een ander thema centraal dat hoort bij het leven, werken en kleden in Westfriesland anno 1910. Bij elk thema hoort een aparte programmering, maar altijd is er een optocht met authentieke rijtuigen en Westfriese klederdracht. Een prachtig schouwspel om te zien!

Het begint al vroeg (zo omstreeks 10.15 uur) met een show van de deelnemers en het formeren van de optocht bij de spoorwegovergang voor Café Spoorzicht.(Aan het einde van de stalletjesmarkt). Een mooie gelegenheid om foto’s en film- of video-opnames te maken van de deelnemers en van de boerenkarren en ander rijdend materieel.

Optocht

Om circa 10.45 uur (West-Friezen kijken niet op een ’minuutje’) vertrekt de unieke optocht voorafgegaan door de boerenkapel ’De Uienhoop’. De bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen en gasten, lopend of gezeten op of in boerenwagens, sjeezen en landauers, die getrokken worden door prachtige paarden, trekt dan via de Stationsweg, Nieuwe Laagzijde, Gedempte Gracht, Markt, Noord, langs het schilderachtige Rapenpad, Nieuwstraat en vervolgens via de Markt, Rensgars, Gedempte Gracht naar de Laan.

Dansen

Onder leiding van presentator Jos van Leeuwen vangt om ongeveer half twaalf, bij de Grote Kerk op het Marktplein, het dansen aan. Eerst is daar de kinderdansgroep, daarna de Westfriese dansgroep, die uit volwassenen bestaat. Het geheel wordt begeleid door ’levende’ muziek.

Broodmaaltijd

Rond de klok van twaalf doet de kinderdansgroep zich vervolgens tegoed aan een heuse traditionele broodmaaltijd. Compleet met een echte Westfriese krentenmik.

Een compleet dagje-uit!

Zo zie je maar. Op een Westfriese donderdag valt er in Schagen heel wat te beleven. Het is niet voor niks dat menigeen na afloop zegt: ’Schagen, meer dan één bezoek waard!’