Waterwerkers: Performance als een dialoog tussen water en mens in een gemaal in Westbeemster

1

Bijna helemaal van glas is het gemaal Wouter Sluis. En daarin vindt de performance Waterwerkers plaats, een fysieke dans performance waarin je de kracht van water ervaart en de flexibiliteit van de mens ziet.

Tijdens Waterwerkers bewegen vijf dansers met elk een verschillende achtergrond (theater, mime, klassiek, modern) door de ruimte. Op hun hoofden dragen ze transparante, cilindervormige capsules, half gevuld met water. Soms zacht en licht, soms met veel gekolk, soms kort en helder klotst het water in de capsules als de dansers bewegen. Terwijl de dansers bewegen bevindt jij je tussen hen in.

Waterwerkers speelde dit voorjaar op een van de meest toonaangevende podia voor performance kunst in New York (The Movement Research Centre in The Judson Church op Manhattan). En bij Karavaan dus op een wel heel betekenisvolle locatie: Gemaal Wouter Sluis in Westbeemster. Het gemaal is genoemd naar Wouter Sluis (1827-1891). Hij was een bekende Beemsterling en uitvinder, veehouder en bestuurder. Hij was degene die aandrong op de vervanging van windmolens door stoomgemalen. In 1971 werd het stoomgemaal uit 1885 vervangen door dit gemaal met twee elektrisch aangedreven pompen. Het gemaal staat op een prachtige plek, met weids uitzicht aan de ene kant over de Beemster en aan de andere kant over de Eilandspolder.

Het gemaal behoort tot Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij zorgt in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal voor veilige dijken en wegen, voldoende water in sloten en vaarten en het zuiveren van het afvalwater. Gemaal Wouter Sluis is een van de vele gemalen die het water op peil houdt in natte en droge periodes.

Kijk voor meer informatie en tickets op: www.karavaan.nl

Tickets: € 10,- 

 

Fotografie: Kivilcim Pinar