‘’Tulpenflatteler’’ stijgt in aanzien

1

Vanuit zijn bedrijfskantine kijkt Niels Kreuk uit op een reusachtige boortoren die warm water oppompt voor omliggende kassen. Die aardwarmte juicht hij toe. Maar zelf plukt Kreuk er niet de vruchten van.

Waarom? ‘’Omdat mijn bedrijf daar te klein voor is’’. Geen nood, want de tulpenteler aan de Kadijkweg in Andijk redt zich prima. Zijn dak ligt vol met zonnepanelen waarmee hij zelf energie aanwendt. Kreuk heeft op milieugebied al een fikse voorsprong opgebouwd en is daarvoor beloond door het Milieuplatvorm van de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Hij won de Martien Zandwijk Prijs ‘voor zijn grote inzet voor verduurzaming van de tulpenteelt’’, aldus de jury. Kreuk is de eerste West-Friese teler die de felbegeerde trofee in de wacht sleept. Daar is hij best trots op: ‘’Ik vind het leuk om erover te vertellen. Je kunt iets nog zo mooi en enthousiast neerzetten maar als je dat met niemand deelt, heb je daar niet veel aan’’.

Kreuk (43) behoort tot de eerste generatie ‘tulpenflattelers’. Hij teelt drie lagen hoog, een zelfrijdende stellage voert oogstrijpe tulpen aan die vervolgens naar de bosmachine gaan. Kreuk richt zich steeds meer op gemende boeketten die hij in eigen beheer samenstelt. ‘’De klant vraagt erom. Valentijnsdag komt er aan en dan zijn de traditionele kleuren wit, rood en roze heel populair’’. Over vijf jaar wil ik energieneutraal zijn. Dan wil ik niet meer op gas aangesloten zijn. Dat is een ambitieuze doelstelling, maar ik wek nu al 40% van de energie op die ik zelf verbruik. Zijn verhaal is glashelder. Net als de sculptuur die glaskunstenares Linda van Huffelen heeft gemaakt. Die bokaal heeft de vorm van een tulp en staat nu te stralen in zijn kantine.

Bron: Greenport NHN