’Uitvindingen’ studenten technische bedrijfskunde van Hogeschool InHolland Alkmaar

0

Het is een beetje zoals in het tv-programma ’Het beste idee van Nederland’, maar dan in het klein. Om ervaring op te doen als ondernemers bedenken laatstejaars hbo-studenten technische bedrijfskunde van Hogeschool Inholland in Alkmaar een vernieuwend, milieuvriendelijk product om op de markt te brengen.

„Het is een project om studiepunten mee te behalen, maar tegelijkertijd bedoeld om in aanraking te komen met allerlei facetten uit het bedrijfsleven”, vertelt coördinator en docent recht in ondernemerschap Nol Graas (46).

Onderneming

„Twee keer per jaar krijgt een lichting studenten de kans om via de stichting Jong Ondernemen en met steun van Ondernemend Alkmaar, partijen met wie de hogeschool samenwerkt, een eigen onderneming op te kunnen starten om een idee voor een innovatief, duurzaam product of dienst te realiseren”, licht Graas toe.

„Het is een soort laatste stage, voordat de studenten gaan afstuderen, die ze van begin tot eind helemaal zelf invullen.’’

Aandelen

,,Het idee, ontwerp, de financiering, uitgifte van aandelen, houden van aandeelhoudersvergaderingen, promotie, productie, alles regelen ze zelf. Om die hele operatie tot een succes te maken, moet op meerdere niveaus gelijktijdig worden geschakeld.”

De studenten worden gekoppeld aan een docent, een ondernemer en een (belangeloos meewerkend) accountant van BDO. Die staan de bedrijfjes terzijde.

Lees verder in het NHD

Incubator Duurzame Energie Alkmaar (IDEA) biedt studententeams vouchers om ze verder te laten werken als startups.