Aeolus gaat voor de wind in Den Helder

1

Een van de vier grootste duurzaamheidsraces ter wereld 'Racing Aeolus' vindt voor de zesde keer plaats in Den Helder. Studententeams uit allerlei landen strijden tegen elkaar wie het snelst tegen de wind in rijdt met eigengebouwde windkarren.

De kans dat het wereldrecord, dat vorig jaar werd gevestigd door het Canadese team Chinook, vrijdag of zaterdag wordt verbroken tijdens de achtste editie van Racing Aeolus is niet zo heel groot. Want een score van meer dan 97 procent zal met de matige zuidoosten wind van de komende dagen zeer waarschijnlijk niet worden. gehaald.Vorig jaar haalde het Canadese team een rendement van 96,91 procent. Want zoveel inhoudt dat bijna 97 procent van de windsnelheid wordt omgezet in wagensnelheid. En dat terwijl de zelf gebouwde windkarren tegen de wind in moeten rijden, zonder andere voortdrijving. Alleen de (tegen)wind levert de energie. Scores die donderdag, tijdens het proefrijden op de Helderse zeedijk, werden gehaald lagen zo'n beetje tussen de 9 en 33 procent.

Parkoers

De wind waaide donderdagmiddag zo'n vier tot vijf meter per seconde. ,,Acht, negen meter is ideaal'', zegt wedstrijdleider Rien Haasnoot van de organisatie. ,,En je hebt het liefst dat de wind recht over het traject waait. De wind waait nu uit het zuid/zuidoosten. Misschien dat we vrijdag of zaterdag het parkoers wel verleggen naar de andere kant van de knik in de dijk. De verwachting is dat er vrijdag nog minder wind staat, we hopen dat het zaterdag iets beter wordt.'' Als de windrichting meer dan twintig graden afwijkt van het parkoers dan komen de resultaten overigens niet officieel in de boeken.

Het is de achtste keer dat Racing Aeolus wordt gehouden, de zesde keer voor Den Helder. ,,Het is twee keer in Denemarken gehouden maar de omstandigheden in Den Helder zijn beter.'' Het Canadese team Chinook, dat al meerdere keren aan de start verscheen, bouwt haar windkar alleen en speciaal voor Den Helder. ,,Er zijn meer duurzaamheidsraces ter wereld maar Canada doet echt alleen maar in Den Helder mee'', zegt Regina van de Berg namens Racing Aeolus.

Negen Nederlandse en internationale teams doen mee aan de windrace met in totaal elf karren. Een van die teams is Havas Racing Team uit Schoorldam dat met de windkar van de familie Broers uit Schagerbrug meerijdt. Deze kar behaalde twee jaar geleden de eerste plek met een gemiddeld rendement van 54,2 procent. Door het plotseling overlijden van Gerard Broers, vorig voorjaar, was de kar nu niet ingepland. ,,We zijn wel een eigen kar aan het bouwen maar kregen het niet op tijd klaar'', zegt Jan Repko van Havas. ,,We zijn heel blij dat we deze wagen mochten lenen, de enige met twee rotors én een heel eigen willetje!''

Vrijdag en zaterdag kan er op de zeedijk nog worden gekeken naar de prestaties van de deelnemende teams. Racing Aeolus heeft ook een Facebookpagina en twitteraccount.