Agri Food Week

0

Dutch Agri Food Week:'Zoveel moois in eigen achtertuin'.

Gezond en liefst uit de eigen regio. Eten uit de buurt is hot. De Dutch Agri Food Week, van 12 tot en met 25 oktober, haakt daar op in. Ook in Noord-Holland Noord zijn er allerlei activiteiten.

Van het Noord-Hollands Kampioenschap Aardbeien Eten (18 t/m 20 oktober in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard) tot de workshop 'Koken met smaak' 19 oktober in het Westfries Gasthuis in Hoorn.

"We hebben zoveel moois in onze eigen achtertuin", aldus Kristi Gansner van Greenport Noord-Holland Noord, dat tijdens de Dutch Agri Food Week in deze regio diverse activiteiten organiseerd. "Daar moeten we gebruik van maken. Om gezonder te eten, maar ook als medicijn. Deze regio wordt niet voor niets ook wel de apotheek van de Randstad genoemd".

Voeding en gezondheid zijn thema's die veel naar voren komen tijdens de Dutch Agri Food Week. Zo is er donderdag het hoorcollege 'Voeding als medicijn' in Hogeschool Inholland in Alkmaar. Gansner: "Dat voedsel kan bijdragen aan genezing is al langer de overtuiging, maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat je met gezonde voeding onder meer chronische ziekten beter onder controle kunt houden."

Gedurende de week openen agrarische bedrijven in heel Nederland hun deuren voor publiek. In deze regio zijn dat Stadslandbouw Hoorn, Pater Broersen in Waarland en Verdonk Broccoli in Wervershoof. Die laatste speelt bovendien een rol in de masterclass 'Verwaarden van reststromen' woensdag bij het Clusius College in Hoorn. "Wat voorheen als afval werd beschouwd, wordt nu gezien als kostbare grondstof voor hergebruik", licht Gansner toe. Tijdens de masterclass worden ook de plannen onthuld die er zijn met de bladeren van de broccoli, die na de oogst overblijven.

Kijk voor het volledig programma van Greenport NHN en aanmeldingen op www.greenport-nhn.nl/dafw16

Voor algemene informatie en activiteiten in heel Nederland: www.dutchagrifoodweek.nl

Bron: NHD