Alkmaarse student Dennis Brinks wint Makathon: Smart Solutions Watersector 2017

0

Tijdens de driedaagse Makathon: Smart Solutions Watersector 2017 in Haarlem won de Alkmaarse student Dennis Brinks met zijn team de eerste prijs met een artificial intelligence systeem voor vispassages.

3D Makers Zone, PWN en het Hoogheemraadschap Noorderkwartier schreven opdrachten uit voor deze makathon die afgelopen maand plaatsvond. Zij willen studenten en professionals samenbrengen om kennis te maken met nieuwe technologie. Zo’n 90 studenten, leerlingen en (young) professionals namen deel aan deze denk- en doe-marathon.

Op de eerste dag wist het team van Dennis Brinks de publiekprijs binnen te slepen. Op de derde dag ging het team samenwerken met het team van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier en dit resulteerde in het samen winnen van de eerste prijs. Elk team werkte in de driedaagse aan een bepaalde case. Het team van Dennis bestond uit hbo-studenten, leerlingen van het mbo, Nova College en leerlingen uit het laatste jaar vwo.

Werktuigbouwkunde
Dennis Brinks is derdejaars student en studeert aan de opleiding Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar en loopt nog tot februari stage bij 3D Makers Zone. 3D Makers Zone gaat partnerships aan met bijvoorbeeld PWN en het Hoogheemraadschap Noorderkwartier. En zo worden er cases uitgewerkt met smart technology en met behulp van 3D-printing. Hij wordt tijdens zijn stage bij 3D Makers Zone begeleid door alumnus Michael John Sweers. Michael studeerde drie jaar geleden af bij Inholland Alkmaar ook bij de opleiding Werktuigbouwkunde. Dennis solliciteerde online voor deze stage en is sinds dag één helemaal gek op dit bedrijf. Hij krijgt nu de kans om een onderdeel van een fiets uit te werken dat 3D geprint zal worden. Daarbij werkt hij ook met composiet.

Case
De case die zijn team bij de makathon oppakte ging over vispassages bij gemalen en dijken en daarmee gepaarde 'visopstoppingen'. Hoe zijn deze passages beter te analyseren en hebben ze zin? Kloppen de cijfers van vismigratie? Dit waren vraagstukken waar het team mee aan de slag ging. De studenten verbonden een camera aan een artificial intelligence-systeem om zo te meten hoeveel vissen er langs komen, deze cijfers te vergelijken met de natuurlijke vismigratie en in kaart te brengen welke soorten vissen er langs zwemmen. 

Prijs
Elke teamlid won een smartwatch en gaat in overleg met het Hoogheemraadschap Noorderkwartier om het concept door te ontwikkelen.

Lees meer over de makathon in het nieuwsbericht van 3D Makers Zone en bekijk de aftermovie Makathon: Smart Solutions voor de Watersector 2017.