Alton icoon Heerhugowaard

0

Alton is het nieuwe icoon van Heerhugowaard.

Oude tijden herleven. Opeens was er deze week weer een internationale delegatie in Heerhugowaard. Nu eens geen Chinezen die zich aan de Stad van de Zon kwamen vergapen, maar een Belgische afvaardiging die wel eens wilde weten waarom het zo goed gaat met het glastuinbouwgebied Alton.

Wethouder Monique Stam zei het begin dit jaar al eens: "De stad van de Zon is een icoon, maar een oud icoon. 't is helemaal niet zo bijzonder meer. Het hele land hangt inmiddels vol zonnepanelen".

Dat ze daar een punt zou kunnen hebben valt wellicht af te lezen aan het aantal delegaties dat tegenwoordig nog door de straten van de internationaal bekende wijk loopt: nul.

En daar was ineens die Belgische afvaardiging die deze week de hele zonnewijk links liet liggen en meteen doorreed naar het andere uiteinde van de gemeente.

Mannen van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen waren nieuwsgierig geworden door de grote belangstelling, onder meer in de vakpers, voor de intensieve samenwerking en het succesverhaal van de glastuinbouwers in het Altongebied.

Gastvrouw Bernadette Bijman-Kroon, eigenaar van chrysantenkwekerij Rubens, vertelde de Vlamingen dat er momenteel geen enkel bedrijf meer te koop staat in Alton en dat er ook geen grond meer beschikbaar is. "En dat doe de waarde van onze bedrijven stijgen, zodat we ook weer gemakkelijker bij de bank kunnen lenen. Of een stuk grond naast mij niet meer te koop staat maar is verkocht, maakt mijn bedrijf zo een miljoen meer waard".

Bijman is penningmeester van de Oval, de Ondernemersvereniging Alton. Alle 28 ondernemers in het gebied zijn inmiddels lid, zo vertelt ze. En dat is een van de 'wonderen van Alton' waar de Belgen op af kwamen'. Hoe zijn alle neuzen in dezelfde richting geraakt?

Bert Cozijnsen, seniorprojectleider bij Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en gebiedscoördinator van Alton, legde de Belgen uit dat zijn organisatie daar een rol in heeft gespeeld. Door gesprekken te voeren en de ondernemers de voordelen voor te spiegelen van een gezamenllijk optreden groeide het enthousiasme. Maar ook de inzet van tussenpersoon en vertrouwensman Co Snoek, zelf tuinder, opende de harten van de ondernemers. "Hij spreekt onze taal", alsdus Bijman.

Inge Vosse van de gemeente Heerhugowaard is ook blij met het gezamelijk optreden van de tuinders. "We willen overal mee helpen, van alles faciliteren, maar als iedereen wat anders wil, wordt dat moeillijk".

En natuurlijk helpt de aantrekkende economie ook flink mee aan het nieuwe succes van Alton.

Bron: NHD.