Arie Keppler Prijs voor Petten en Schouwburg De Kampanje

0

De Nieuwe Hondsbossche Duinen in Petten en schouwburg De Kampanje in Den Helder hebben de 2 jaarlijkse provinciale Arie Keppler Prijs gewonnen, de Noord-Hollandse prijs voor omgevingskwaliteit. De prijswinnars zijn bekendgemaakt op vrijdag 23 September tijdens deprijsuitreiking en tevens feestelijke afsluiting van het jubileumevenement 'Overmooi' op Plein 1945 voor het stadhuis van Velsen.

In de categorie ruimtelijke ordening ging de erepenning naar Hollands Glorie, ofwel de nieuwe Hondsbossche Duinen bij Petten. In plaats van de zeewering te verhogen, is hier gekozen voor een nieuw duinlandschap door de oude dijk te bedekken met zand en een zogeheten vooroever van nieuwe duinen en een strand aan te leggen. Petten en Camperduin zijn daardoor echte badplaatsen geworden. Kenmerkend is de rust, natuur en de vanzelfsprekende bereikbaarheid voor een dagje strand. Volgens de jury is van de nood een deugd gemaakt door een indrukwekkend staaltje ingenieurskunst.

In de categorie utiliteitsbouw sprong de Helderse schouwburg De Kampanje er met kop en schouders bovenuit. De schouwburg is gevestigd op de voormalige Rijkswerf Willemsoord. De theaterzaal is als een glazen doos in het gebouw geschoven. Oude kranen en katrollen zijn opnieuw benut. Het complex bestaat uit een theaterzaal, een multifunctionele zaal , kunstencentrum, kantoren en horecavoorzieningen verspreid over verschillende gebouwen. De inspriatie voor het ontwerp is gehaald uit de identiteit en karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, artifacten, openbare ruimte, dokken, water en de situering. Volgens de juryleden is De Kampanje een reden om naar Den Helder te verhuizen.

Meer informatie over Overmooi en de Arie Keppler Prijs zie www.mooinoord-holland.nl