Auto rijdt tientallen kilometers op zeewier uit lab in Petten

1

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een auto 80 kilometer lang te laten rijden op een brandstof uit zeewier. Die brandstof is geproduceerd in het vorig jaar geopende zeewierlab van ECN in Petten.

Dat meldt onderzoeksorganisatie TNO, die hieraan heeft gewerkt als deelnemer aan het Europese project MacroFuels. Ook de universiteit van Wageningen had een aandeel in het project.

Sinds de opening van het lab hebben onderzoekers tien kilo bio-ethanol en acht kilo biobutanol uit zeewier gewonnen. Nadat die biobrandstoffen waren vermengd met fossiele brandstoffen, is op een weg in Denemarken getest of de auto vooruitkwam.

Tachtig kilometer 

Dat bleek het geval. Sterker nog: hij bleef rijden. Na tachtig kilometer waren de onderzoekers overtuigd: de brandstof die uit zeewier wordt gewonnen is geschikt voor personenauto's.

Wat blijkt? De 'zeewier-brandstoffen' gedragen zich bij de verbranding en de uitstoot hetzelfde als fossiele brandstoffen. Daarmee is aangetoond dat het technisch haalbaar is om brandstof uit zeewier te winnen.  

Snelkookpan

Hoe dat in z'n werk gaat, lieten TNO en ECN vorig jaar bij de opening van het lab zien. Jaap van Hal van ECN/TNO demonstreerde hoe het zeewier in een 'snelkookpan' tot 120 graden Celcius wordt verhit, om de suikers eraan te ontrekken. Die suikers vormen de belangrijkste grondstof voor biobrandstof en bioplastics.  

Bron: NH Nieuws/ Mathijs Gemmink