Beans & Fatback uit Hoorn de favoriete band van Apple

0

Stel je voor: het grootste bedrijf ter wereld gebruikt een liedje dat jij in je schuurtje in Hoorn hebt gemaakt voor een wereldwijde reclamecampagne. Het overkomt Onno Smit van Beans & Fatback, die afgelopen weekend bericht kreeg dat zijn nummer Sally The Shape in de nieuwste Apple-commercial zit die voor de iPhone 6s. „We hadden vrijdagavond nog gespeeld en ik werd zaterdagochtend wakker gemaakt door mijn vrouw. ‘Het gaat door’, zei ze”, vertelt Smit.

NUCHTER

Hij klinkt er nogal lekker Hollands nuchter onder. Maar Smit en Beans & Fatback hebben dan ook al wat ervaring wat aandacht uit Amerika betreft. Zo zit er een liedje van ze onder een zogenoemde sleutelscène in de populaire serie Suits. „En niet zo lang geleden kreeg ik een mailtje met de mededeling dat Backstabber, een ander liedje ons laatste album Heroine Lovestruck, onder de trailer van Hail, Caesar! zit", vertelt Smit. Voor de duidelijkheid: Hail, Caesar! is de nieuwe Coenbrothersfilm met George Clooney en Scarlett Johansson in de hoofdrollen. „Maar dit met Apple is natuurlijk nog wel even van een ander kaliber". zegt hij. „Echt te gek.”

HATSEFLATS

Hoe kan het dat de Beans & Fatback in Nederland nauwelijks bekend is en dat men elkaar in de Amerikaanse tech- en entertainmentindustrie verdringt om met ze in zee te gaan? Smit heeft een vermoeden: „Onze Nederlandse publisher werkt samen met een heel grote Amerikaanse publisher die muziek levert voor alle televisieseries, commercials, de hele hatseflats. Wat ik hoor is dat de muziek die wij maken heel Amerikaans klinkt. Gek genoeg wordt dat soort muziek minder vaak in Amerika zelf gemaakt en daarom zijn ze daar constant op zoek naar bluesachtige rock met een bepaalde sound, precies de muziek die wij maken eigenlijk.”

BIJ ONS

Geliefd in Hollywood en Silicon Valley of niet, in Nederland wordt de muziek van de laatste plaat van Beans & Fatback nauwelijks gedraaid, vertelt Smit. „We spelen wel veel, maar we zijn geen De Staat, Douwe Bob of Anouk. Aangezien we altijd met negen man op pad zijn, is het fijn dat er ook andere inkomstenbronnen zijn. Of we na dit met Apple nooit meer hoeven te werken? Een bedrag ga ik niet noemen. Maar het is heel goed, dat mag je wel weten.”

“Het enige wat ik jammer vind is dat ons nummer niet te shazammen valt omdat die vrouw er zoveel doorheen kletst", zegt Smit. "En je kunt ook geen comments onder filmpjes van Apple plaatsen om mensen door te verwijzen naar je site. Maar goed, dat maakt eigenlijk ook geen bal uit. Het is geweldig.”

Komende tijd treedt de favoriete band van Apple overigens gewoon op in Nederlandse concertzaaltjes. De komende tijd staan ze onder andere in Deventer en Dedemsvaart.

Kijk voor alle optredens van Beans & Fatback op www.beansandfatback.com

Bron: www.metro.nl