De regio werkt mee aan duurzame Olympische Spelen 2020

2

De energievoorziening voor de Olympische Spelen volgend jaar in Japan heeft een Wieringerwerfs tintje: de levering van koudmakende (cyrogene) leidingen voor het transport van vloeibaar waterstof door het bedrijf Cryoworld.

De productie van de hoogwaardige rvs-leidingen voor Japan is twee jaar geleden in Wieringerwerf begonnen en voor een deel al in het Olympische dorp geïnstalleerd. In juli vertrekt de laatste zending naar Japan, vertelt Ria Zeeman van Cryoworld. Dat het bedrijf er nu mee naar buiten komt, heeft te maken met de toenemende populariteit van waterstof voor het vergroenen van de energiebehoefte. Mede door de ramp met de kerncentrale in Fukushima in 2011 ’zet Japan groot in op het gebruik van waterstof, met de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 als eerste grootschalige project’, aldus Zeeman. Voor alle energievoorziening wordt gebruik gemaakt van waterstof, van het openbaar vervoer tot aan verwarming.

Cryoworld is in 2012 ’in een hoekje van een werkplaats begonnen’ en zit sinds 2013 in Wieringerwerf. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van systemen voor vloeibare gassen, een niche-markt. Er werken inmiddels 25 personeelsleden. Opdrachtgevers zijn onder meer de hightech maakindustrie en de wetenschap. Cryoworld leverde onder meer aan de deeltjesversneller in het Zwitserse Cern, waar vloeibaar helium wordt gebruikt voor de supergeleidende kabels en magneten.

De leidingen die Cryoworld voor Japan maakt, bestaan uit twee buizen in elkaar. Door de binnenste gaat vloeibaar waterstof met een temperatuur van -253 graden Celsius. De buitenste buis, die vacuüm wordt gezogen, dient als isolatie. In de mantel van die buis zit materiaal dat straling isoleert. Zeeman: ,,De leidingen zijn gemaakt van dunwandig rvs dat met de hand moet worden gelast. Het is een lastige productiemethode waar veel specialistische kennis voor nodig is. Veel personeelsleden leiden we dan ook zelf op. Je haalt ze niet zomaar ergens vandaan.’’

De installatie van de laatste serie waterstofleidingen en zuiveringsunits in het Olympische dorp gebeurt eveneens door een werknemers van Cryoworld met hulp van plaatselijk ingeleend personeel. De klus vergt een kleine twee weken, aldus Zeeman.

Bron: NHD