Drijvende zonnepanelen leveren stroom voor straatverlichting op Texel

1

Dubbel gebruik: bij de rioolwaterzuivering nemen de zonnepanelen geen extra ruimte in beslag.Dubbel gebruik: bij de rioolwaterzuivering nemen de zonnepanelen geen extra ruimte in beslag. Het drijvende zonnepark op de waterpartijen van rioolwaterzuivering Everstekoog is aangesloten en levert stroom voor de openbare verlichting op Texel.

Dat maakte de gemeente woensdagmorgen bekend. Het drijvende zonnepark is onderdeel van het project om de openbare verlichting op Texel energieneutraal te maken. De zonnepanelen op Everstekoog wekken volgens de berekening jaarlijks minstens zoveel duurzame lokale energie op als de openbare verlichting van Texel verbruikt. Daarvoor is ook alle oude verlichting vervangen door led-lampen. Daartoe was besloten op een moment dat toch moest worden geïnversteerd in nieuwe verlichting. Vanwege de duurzame doelstelling betaalt het Waddenfonds mee aan het project.

Locatie

Het drijvende zonnepark is aangelegd door Texel4Trading.

Het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier heeft aan het project meegewerkt door de locatie beschikbaar te stellen en door, vooralsnog, de energie af te nemen.In een later stadium wordt de opgewekte energie direct aan het net geleverd.

Met dit drijvend zonnepark is Texel de eerste gemeente in Nederland waar alle energie voor de openbare verlichting door de zon wordt opgewekt.

Bron: NHD