Duurzame bloembollencoöperatie NLG Holland van start

1

Met het lanceren van de eigen website is de coöperatie NLG Holland op 20 januari 2016 officieel van start gegaan. Negen duurzame en biologische bloembollentelers uit Noord-Holland hebben zich eind vorig jaar in deze coöperatie verenigd.

Uitgangspunten van NLG Holland zijn samen optrekken om met minder chemie gezondere bollen en gewassen te telen. En met respect voor bodem en omgeving, gezamenlijk onderzoek te doen en de resultaten ervan te delen.

Duurzame landbouw
NLG Holland staat voor Natural Living and Growth Holland. De coöperatie is voortgekomen uit het praktijknetwerk Natuurlijk Leven Natuurlijk Telen. De aangesloten leden doen al sinds 2012 praktisch en theoretisch onderzoek naar de inzet van duurzame landbouw. Onder andere in samenwerking met de proeftuin in Zwaagdijk. De kennis die ze daarbij opdoen delen ze met elkaar, en met andere telers en geïnteresseerden. Voor hen worden workshops, cursussen en open dagen georganiseerd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt daar uitgelegd wat er voor een gezonde bodem nodig is om gezonde gewassen te leveren.

15 april oriëntatiedag ecologische bloembollenteelt
Zo organiseert de coöperatie op 15 april aanstaande in Sint Maartensbrug een oriëntatiedag ecologische bloembollenteelt. De bezoekers krijgen tijdens die dag inzicht in de ecologische teelt. Tegelijk kunnen ze kennismaken met de leden van NLG Holland en hun manier van telen. De oriëntatiedag is bedoeld om agrariërs en geïnteresseerden uit de omgeving te informeren over duurzame vormen van landbouw. Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, opent de dag en verschillende sprekers geven een presentatie over onder meer bodemleven, biodiversiteit en biologische bloembollenteelt in de praktijk. Naast leveranciers van biologische middelen zijn teeltvoorlichters en mechanisatiebedrijven met informatiestands aanwezig.

Meer informatie of aanmelden
De oriëntatiedag op 15 april is voor de hele agrarische sector interessant. Ook niet-agrariërs zijn van harte welkom. Het programma begint om 13.00 uur bij Huiberts Biologische Bloembollen, Ruigeweg 39, 1752 HB Sint Maartensbrug. Het volledige programma is te vinden op www.nlgholland.com  Inschrijven kan via de website of direct via contact@nlgholland.com