Nieuwe R&D-faciliteit Hazera in Seed Valley

0

Zaadbedrijf Hazera vertrekt uit Tuitjenhorn. Om een stukje verderop – in Warmenhuizen – het onderzoeks-, ontwikkelings- en kruisingswerk voor Cruciferengewassen voort te zetten, voor lokale markten wereldwijd.

Best handig dat op het meer dan manshoge bord te lezen is wat er moet komen. Ja, aan de contouren van de staalconstructie op het afgebakende terrein is te zien dat het een kas moet worden, en ze zijn er bezig met het plaatsen van glas. Maar waarom, en voor wie? Zaadfirma Hazera investeert hier in een nieuw Cruciferen-R&D-station’ staat er. ‘Hier’ is Warmenhuizen, midden in het Noord-Hollandse teeltgebied van vooral sluitkool. Dat het een ‘Cruciferen-R&D-station’ wordt, maakt duidelijk dat de focus komt te liggen op de ontwikkeling van nieuwe rassen binnen de kruisbloemige gewassen. Het bedrijf heeft in Nederland ook nog vestigingen in Made en in Rilland.

Wereldwijd onderzoekWereldwijd gezien wordt! het nieuwe station één van de 4 R&D-vestigingen van Hazera, elk gespecialiseerd in een afgebakende gewasgroep, maken Rik van Wijk en Kees Hertogh van Hazera duidelijk. Van Wijk is veredelingsdirecteur voor het cruciferenprogramma van het zaadbedrijf. Sluitkool behoort tot de familie van kruisbloemingen, naast een brede waaier andere brassica’s als bloemkool en spruiten, maar ook een gewas als radijs.Hertogh is er als coördinator van het nieuwbouwproject verantwoordelijk voor dat de bouw volgens planning verloopt en dat het veredelingsonderzoek en het daarbij horende werk als plantenopkweek, kruisingswerk, en dergelijke, goed wordt overgeheveld naar de nieuwe vestiging. Dat onderzoek gebeurt nu nog in Tuitjenhorn, enkele kilometers verderop. Dit 40 jaar oude station heeft een meer regionaal karakter, en is rijp voor vervanging.Hoewel de eerste planten het komen! d voorjaar op het nieuwe station zullen groeien, gaat het gehe! le verplaatsingsproces nog zo’n 2 jaar duren, maakt Hertogh duidelijk: omdat het bouwen van een voor de wereldmarkt actief R&D-station met alles erop en eraan de nodige tijd vraagt. Maar ook omdat snel bouwen niet altijd effectief en nodig is: zoals bij de normale productieteelt van gewassen een kas of veld niet jaarrond wordt gebruikt, zo is dat ook aan de orde met veredeling. “We verhuizen daarom gefaseerd, tussen de teelten door. Dat moet je dus coördineren.”Naast kantoor- en verwerkingsruimten en laboratoria komen er de nodige groeifaciliteiten. “Nu wordt gewerkt aan 10.000 vierkante meter kas. Die wordt regendicht en wind-open met een glazen dek en gevels met gaas, voor de zaadproductie van experimenteel materiaal. Daarnaast komt er een dichte kas van 12.000 meter. Daarin vinden de opkweek en al het kruisingswerk plaats. In een deel komen kleine compar! timenten waar onder strikt gecontroleerde condities onder andere wordt getest op ziekteresistenties.

Lokale marktenVan Wijk vult aan: “We doen hier dus het ontwikkelings- en kruisingswerk voor het volledige kruisbloemigen-programma van Hazera. Dat gaat met planten die op verschillende plekken in de wereld onder lokale omstandigheden geselecteerd zijn, afgestemd op de betreffende markt. Deze planten komen terug naar Warmenhuizen, worden daar gekruist en vervolgens wordt de volgende generatie weer in de betreffende gebieden uitgezaaid, beproefd en beoordeeld, met nieuwe selecties voor een volgende kruisingsronde. ‘Think global, act local, noemen we dat’.”

 

‘Warmenhuizen’ is over 2 jaar klaar, deze R&D-vestiging van Hazera richt zich op crucifere gewassen, waaronder kool.

 Bron: Groenten en Fruit, 4 september 2015