Eerste Tesla-rijschool van Nederland in Middenmeer

1

Sinds een kleine twee weken rijdt Bobby Dirven met de eerste Tesla als rijleswagen rond. Van Alkmaar tot Purmerend, van Hoorn tot Enkhuizen. ,,Wie zijn rijbewijs in Noord Holland in een Tesla wilt halen, kan bij rijschool e-BOB terecht.”

Het CBR gaat niet over één nacht ijs. Tal van andere elektrische auto’s werden ongeschikt bevonden om rijlessen in te volgen en, misschien nog belangrijker, examens in te mogen afleggen. Met de goedgekeurde Tesla is de 35-jarige oud-Horinees Bobby Dirven, die nu in Middenmeer woont, de trotse eigenaar van de eerste Tesla-rijschool in Nederland en de eerste rijinstructeur die volledig elektrisch gaat lesgeven.

,,Iedereen heeft het over elektrisch rijden en er komen steeds meer elektrische auto’s op de weg. Hoeveel lesauto’s zie je rondrijden? Die doen allemaal mee aan de CO2-uitstoot.” Behalve dat hij fan is van de Tesla, hoopt de rijinstructeur ook een statement te maken. ,,Ik ben een pionier en hoop met deze actie de aanzet te geven dat het lessen in een automaat erkend wordt. Alle elektrische auto’s zijn voorzien van een automatische transmissie. Als je in een handgeschakelde auto lessen neemt en je rijbewijs haalt, mag je zo overstappen in een automaat. Omgekeerd is dit niet het geval. De Tweede Kamer is er wel mee bezig, maar ik denk dat we zo twee jaar verder zijn voordat daar een beslissing over genomen wordt.”

Drijfveer

Veiligheid en kwaliteit. Dat is de drijfveer van de kersverse Tesla-autorijschoolhouder. ,,Een zelfrijdende auto vinden mensen soms nog eng. Maar een Tesla heeft geen last van concentratieproblemen. Niets is veiliger dan je laten rijden door een Tesla. Waarom je dan toch moet leren rijden? Ha, je moet natuurlijk wel alles zelf kunnen. Tijdens het lessen staat de auto niet in de ‘laat me rijden’-stand. Ik vind kwaliteit erg belangrijk.

Bron: NHD