EK wielrennen naar Alkmaar

0

Het Europees kampioenschap wielrennen wordt deze zomer in Alkmaar gehouden. De gemeente had zich al kandidaat gesteld, maar nu heeft de Europese wielerbond UEC het toernooi ook eindelijk officieel toegewezen aan de kaasstad.

Van 7 tot 11 augustus zitten de deelnemers op de fiets. Er zijn dertien onderdelen: De wegwedstrijd en tijdrit voor mannen, vrouwen, onder 23, junioren en de ’mixed team relay’. Dat is een estafette waarin mannen en vrouwen elkaar aflossen. Dat nieuwe onderdeel vervangt de ploegenrit.

De coureurs rijden over een afgesloten parcours met onder meer het historisch centrum, de molens in de polder en de kasseien van de Munnikenweg.

De lokale groten der wielersport kunnen hun geluk niet op. ,,We zijn al druk bezig om het parkoers te testen en uit te zetten’’, aldus Laurens ten Dam uit Oudorp en Niki Terpstra uit Bergen. Zij gaan aan de slag als ambassadeurs voor het toernooi, meldt Vincent Thijssen van Alkmaar Sport.

Wielrenwethouder Pieter Dijkman van Alkmaar vindt het een mooie reclame voor Alkmaar. ,,Alkmaar en haar regio worden hiermee op de kaart gezet. Dat is goed voor de economie van de regio en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken.’’

Ook wordt het EK gebruikt voor ‘Alkmaar Fiets’, een programma gericht op de verbetering van de fietsinfrastructuur van de stad en op het stimuleren van fietsen. De gedachte is dat Alkmaarders door het toernooi op de fiets willen stappen.

Bron: NHD