Elke dag 6,5 miljoen kuub zout

0

Ebdeuren van Koopvaardersschutsluis in Den Helder worden vervangen.

Met de stremming van de Koopvaardersschutsluis voor de scheep vaart vandaag en gisteren is Den Helder voor even verlost van enorme massa's zout. Door het vervangen van sluisdeuren is vrije doorgang op deze plek van en naar zee twee dagen niet mogelijk. Met schutten komt dagelijks zo’n 6,5 miljoen kubieke meter puur zout van uit zee Den Helder binnen. Een nauwelijks te bevatten hoeveelheid. Eén kuub is duizend liter. Met het zout uit de Noordzee en Waddenzee kunnen elk etmaal in Den Helder gemiddeld zeker 131 miljoen keukenpotjes zout worden gevuld, van elk vijftig gram. Dag in dag uit, week na week. Ook Peter Schuit van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is verbaasd over zijn rekensom. ,,Ongelooflijke hoeveelheden'', zegt de waterschapsmedewerker in De Helsdeur. Dit watergemaal vangt het meeste zout op. De Helsdeur grenst aan de Koopvaardersschutsluis.

Het bedrijf Spie Infra vervangt twee ebdeuren. Voor de andere twee eb deuren gebeurt dat in september. Ook wordt het complete elektronische besturingssysteem van de sluis vernieuwd. De vier vloeddeuren blijven voorlopig zitten. Vanavond moet de klus zijn geklaard. Voor het wisselen van de deuren is een 400 tons kraan ingezet. De vernieuwing kost de provincie 6,2 miljoen euro. De massa zout kost Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dik geld. Het meeste zout 'stuurt' het waterschap na binnenkomst bij de Koopvaardersschutsluis in Den Helder terug naar zee. Kan Hollands Noorderkwartier iets met het zout? Prima spul tegen de gladheid! Nu moet zout voor de 1400 kilometer eigen wegen worden gekocht. Peter Schuit (59) kijkt verrast. ,,Daar hebben wij nog nooit over nagedacht.’’ Schuit werkt dertig jaar in de Noord-Hollandse waterschapswereld. Als boezembeheerder is hij verantwoordelijk voor het hoofdwatersysteem van het hoogheemraadschap. Het Noordhollands Kanaal is een hoofdader van dit systeem.

6,5 miljard liter zout In de noordelijke monding van het Noordhollands Kanaal, in Den Helder, stroomt elke dag gemiddeld 6,5 miljoen kuub zout. Puur zout, 6,5 miljard liter. Dit zout komt mee met schutwater. Jaarlijks passeren zo’n 25.000 schepen de Koopvaardersschutsluis. Deze sluis is de noordelijke scheiding tussen Noord- en Waddenzee en het zoete Noord-Hollandse binnenwater. Met het overbruggen van het niveauver- schil komt onvermijdelijk zout mee. En niet zo’n klein beetje. Zout is in de Kop van Noord-Holland de grootste vijand van bloembollenkwekers. Met de toenemende verzilting (zouter worden van grondwater) is elke gram zout extra in het oppervlaktewater er één te veel. ,,De Noordkop 'kantelt'. Door de zeespiegelrijzing komt dit gebied dieper liggen. Het zout in de bodem kan daardoor meer naar boven komen'', legt Peter Schuit uit. Elke liter zeewater bevat 31 gram zout. ,,Ik heb dat wel eens verdampt en toen bleef die hoeveelheid over.’’ In zijn rekensom, gemaakt op verzoek van deze krant, gaat hij uit van gemiddeld 25 schuttingen per dag van 'buiten' (zee) naar 'binnen' (Noordhollands Kanaal). Per keer komt gemiddeld 8500 kuub water mee, afhankelijk van het aantal schepen en de grootte. En elke kuub zeewater (1000 liter) bevat 31 kilogram zout. Al rekenend komt Schuit op de onvoorstelbare berg zout van dagelijks 6,5 miljoen kuub.

Bron: NHD