Enza Zaden voert Hillenraad100 aan

0

Afgelopen vrijdag is op het HortiGala de 13e Hillenraad100 bekend gemaakt. Het event stond in het teken van de vraag waar de Nederlandse tuinbouwondernemers de wereld blij mee kunnen maken. Enza Zaden voert dit jaar de top aan.

De lijst, met de honderd meest toonaangevende bedrijven in de glastuinbouw, wordt jaarlijks samengesteld door een comité van (oud-)ondernemers en bestuurders uit de branche. "Dat een comité van mensen uit de branche Enza Zaden selecteert uit de ruim tienduizend tuinbouwondernemingen, maakt deze erkenning extra waardevol," zegt Managing Director Jaap Mazereeuw.

Prijzen
De Dutch Flower Group is de nummer 1 in de 500+ lijst en Ridder Drive Systems / Hortimax de grootste stijger is. Nieuwkomer JEM-id neemt de 100e positie in de lijst in. Harvest House International is dit jaar de hoogste nieuwkomer. Familiebedrijf van het Jaar werd Beekenkamp Groep

Koppert
Koppert Biological Systems heeft zijn nummer drie positie in de Hillenraad100 weten vast te houden. Paul Koppert ziet deze notering als een erkenning van het belang van teeltverduurzaming en vernieuwing op dit terrein. "Waar mogelijk willen wij onze klanten ontzorgen." Koppert Biological Systems is al vele jaren marktleider in de biologische gewasbescherming en de natuurlijke bestuiving. De afgelopen jaren heeft de onderneming het werkterrein echter sterk verbreed.
Het verduurzamen van teeltsystemen is de missie van Koppert, vertaald in de slogan 'Partners with Nature' die eind vorig jaar werd geïntroduceerd. Zo biedt het bedrijf ook producten aan die de plant in het wortelmilieu ondersteunen en die het gebruik van kunstmeststoffen kunnen terugdringen waaronder biostimulanten, natuurlijke producten die de gewasgroei, de kwaliteit, de producties en de weerstand bevorderen. Dat dringt de chemische gewasbeschermingsmiddelen terug.
 
De vernieuwing blijft doorgaan met ontwikkelingen in voor Koppert nieuwe markten als zachtfruit en buitengroenten. Een ander voorbeeld van een diversificatie, zowel op teelt als geografische markt, is het recent geïntroduceerde product Panoramix. De natuurlijke dressing beschermt zaaizaden en geeft jonge kiemplantjes van met name grote, akkerbouwmatige gewassen als tarwe, maïs en soja een extra stimulans. Hogere producties zijn er het gevolg van.