Huis van Hilde scoort twee keer uitstekend op duurzaamheidsgebied

0

Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, heeft de energiehuishouding uitstekend op orde.

Het gebouw, dat begin 2015 in Castricum werd geopend, heeft afgelopen week zowel een energielabel A+++ als een gemiddelde van 8,6 gescoord op het duurzaamheidslabel GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). "We zijn hier uiteraard heel blij mee, het is een uitstekende score", zegt Ralph de Vries, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur. "De provincie Noord-Holland wil duurzaamheid bevorderen en daarbij moet je natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven." De extra uitdaging bij dit gebouw bestond uit de verschillende functies die het heeft. Huis van Hilde - huisvanhilde.nl - is een expositieruimte waar bijzondere archeologische vondsten uit Noord-Holland te zien zijn, een kantoor voor medewerkers, en een depot waar 2 miljoen stukken liggen opgeslagen. Er is voor gekozen om dit depot onder een pakket grond van 1 meter dik onder te brengen. Hierdoor is het klimaat uitermate stabiel. Dit is nodig om de archeologische vondsten onder ideale omstandigheden te bewaren.

Innovatieve ingrepen

Het volledige duurzaam gebouwde pand zorgt met allerlei innovaties dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft. Zo wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting, HR++ glas, een speciaal 'tropendak' en koeling en verwarming door middel van een warmte-koude-opslag. "Door tijdens de uitvoering sterk in te zetten op de duurzaamheid is het ontwerp zorgvuldig uitgevoerd en is er veel aandacht besteed aan de details die belangrijk zijn voor de energieprestatie", vertelt projectleider Kees Schouten, die nauw betrokken was bij de bouw van Huis van Hilde.

Het energielabel - www.energielabel.nl - laat de energieprestatie van een gebouw zien en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse loopt van A++++ (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig en is per 1 juli 2015 verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. Het label moet bij publieke gebouwen op een zichtbare plek zijn opgehangen.

Klaar voor de toekomst

Het GPR-label - www.gprgebouw.nl/ - laat aan de hand van de thema's Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde zien hoe duurzaam een gebouw is. Schouten: "Huis van Hilde scoort hier bijzonder hoog.

Alleen op het gebied van milieu zitten we wat lager. Dit komt door het vele beton dat gebruikt is voor de depots. Deze moeten volgens de archiefwet voldoen aan zware eisen wat betreft constructie en brandveiligheid. Deze depots zijn nu 120 minuten brandwerend."

De provincie maakt werk van het 'verduurzamen' van al haar gebouwen. Zo is het provinciekantoor aan het Houtplein en de uitbreiding van het provinciehuis aan de Dreef te Haarlem eveneens bijzonder zuinig. Ook bij projecten die nog op stapel staan, zoals de bedieningscentrale voor bruggen in Heerhugowaard, staan energiebesparende innovaties centraal.

Bron: www.noordtopics.nl/onroerendgoed