In Alkmaar begint de gasrevolutie

0

Energietransitie ‘Superkritischwatervergassing’ moet Nederland op grote schaal schoon gas uit afval bieden. Veelbelovend, vinden Gasunie en pensioenbelegger PGGM. Ze steken geld in de technologie.

Rrrrrr, rommelt de stalen schuifdeur. Gerard Essing (56), directeur van SCW Systems, trekt de toegang naar de machinekamer open. Daarachter: tientallen buizen aan twee lange wanden. Een kluwen gekleurde draden op muur en vloer. Voorzichtig stapt hij de kamer binnen en wijst naar een van de buizen. „Hier zit het patent op.”

De machine, die in de fabriek van SCW in Alkmaar staat, maakt ‘groen’ gas, dat in principe zo het gasnetwerk in kan. Het opvallende: dat gebeurt op basis van natte organische reststoffen, zoals afgekeurde eieren, slachtafval, gft, rioolafval of zelfs een olieproduct als plastic.

Deels is dat niet nieuw. Vergisting van biomassa om gas te maken bestaat al langer. Maar de methode die SCW toepast – superkritischwatervergassing genaamd – haalt uit dezelfde hoeveelheid biomassa op snellere wijze veel meer gas. Bovendien geldt het ook voor natte biomassa, wat tot op heden niet mogelijk was.

Naar inschatting van de energie-experts van PGGM kan de technologie de komende jaren een belangrijke rol spelen in de energievoorziening – natuurlijk met bijbehorend rendement. „Voor het verduurzamen van de elektriciteitsvoorziening zijn al verschillende oplossingen. Dit is de eerste schaalbare verduurzaming van de gasproductie”, zegt Willem Jan Brinkman, director private equity bij de pensioenbelegger.

Lees verder in het NRC van 24-4-19.