In Alkmaar is de grootste composietbrug van Nederland geopend

0

Royal HaskoningDHV heeft naar eigen zeggen de grootste composietbrug in Nederland geopend. Door gebruik te maken van deze vezelversterkte kunststof, is de brug duurzaam en onderhoudsvrij.

De Nelson Mandelabrug in Alkmaar is 22,5 meter lang en verbindt het bedrijventerrein de Beverkoog met de N242 (Westerweg) in Heerhugowaard. Voor het brugdek is het vezelversterkte kunststofmateriaal composiet toegepast, waardoor de brug 90 ton lichter is dan een traditionele brug uit staal.

Volgens het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is composiet duurzaam door de sterke, lichtgewichte en onderhoudsarme eigenschappen. Zo leidt het gebruik van composiet tot een licht bewegingsmechanisme, een kleine fundering en zijn er kleinere contragewichten mogelijk. Daarnaast is er minder energie nodig om de beweegbare brug te openen, stelt Royal HaskoningDHV.

De beweegbare brug is in opdracht van de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland gebouwd door de combinatie CFE-Demako, naar ontwerp van Royal HaskoningDHV. Het bedrijf Delft Infra Composites was verantwoordelijk voor de bouw van het composieten brugdeel. In totaal is met de bouw van de Nelson Mandelaburg een bedrag van € 9,15 mln gemoeid. De Nelson Mandelabrug is in ontwerp en materiaalgebruik een brug die volledig aan de eisen en wensen voor de brug van de toekomst voldoet”, zegt architect Joris Smit van Royal HaskoningDHV. De brug is op vrijdag 12 februari geopend.

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/