Premier bezoekt West-Friesland: “Dit is echt Hollands glorie!”

1

“Natuurlijk weet ik wel dat dit een belangrijke economische regio is, maar met dit bezoek wordt het verhaal een driedimensionale belevenis.” Met grote bewondering bekijkt minister-president Mark Rutte een van de miljoenen zaadjes die zijn opgeslagen in de kluis van groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden in Enkhuizen. De premier bracht maandag 21 september op uitnodiging van de provincie Noord-Holland een werkbezoek aan West-Friesland.

Verbinding met achterland
Hij begint zijn rondgang bij Schouwburg Het Park in Hoorn, waar hij wordt bijgepraat over de ontwikkelingen in de regio, de stimulering van de economie en de verbetering van de wegenstructuur. En vervolgt zijn reis via de Westfrisiaweg. Deze provinciale weg wordt momenteel grondig aangepakt. Het voornaamste doel: de verbinding met het achterland verbeteren. Het is een goed voorbeeld van het belang dat de provincie hecht aan deze bedrijvige regio. Een verhaal dat commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes graag onder de aandacht brengt. “West-Friezen zijn harde werkers. Maar ook bescheiden. Wat goed is komt niet altijd over het voetlicht en wat hier gebeurt is in Den Haag niet altijd bekend. We hebben hier wereldspelers van klasse!’’ De commissaris doelt op de circa 40 bedrijven die zich in de zogenoemde Seed Valley dagelijks bezighouden met plantenveredeling en zaadtechnologie. Zo ook Enza Zaden in Enkhuizen, dat meer dan duizend groenterassen ontwikkelt in vestigingen verspreid over de hele wereld. En komende jaren alleen maar verder wil uitbreiden.

Wereld achter een krop sla
Terwijl hij door de kassen en de laboratoria loopt stelt de minister-president voortdurend vragen aan de medewerkers van Enza. Hij proeft een daar ontwikkeld tomaatje, ruikt aan een nieuwe soort peper en bestudeert de verschillende machines. Vooral een nieuwe soort paprika blijkt in de smaak te vallen. Het zijn slechts een paar van de soorten groenten waar Enza dagelijks aan werkt om ze te verbeteren. “Heel weinig mensen weten welke wereld er achter een krop sla schuil gaat”, zegt Piet Mazereeuw, zoon van Jacob Mazereeuw, die het bedrijf in 1938 oprichtte. En waarvan de eerste kas nog altijd op het terrein in Enkhuizen staat.

De minister-president vat het bij zijn vertrek als volgt samen: “Dit is nou echt Hollands glorie!”

Bron: nieuwsbierf Provincie Noord-Holland (http://www.noord-holland.nl/web/Actueel/Nieuws/Artikel/Premier-bezoekt-WestFriesland-Dit-is-echt-Hollands-glorie.htm)