PUURgroenten van Saskia en Han Lammers

0

PUURgroenten is het bedrijf van Saskia en Han Lammers in de Wieringermeer. Ze hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de teelt van mini- en microgroenten, kruiden en eetbare bloemen op een wijze die verantwoord is voor mens, milieu en onze aarde.

Het bedrijf bestaat sinds 1936 maar heeft zich sinds 2012 gespecialiseerd in de teelt op water. Het assortiment blijft zich wekelijks uitbreiden, ondertussen hebben ze 166 soorten gewassen geteeld waarvan er nu 90 vast in het assortiment zitten. 

 
PUURgroenten
Puurgroenten is volop bezig met oogsten, zaaien en innoveren. Ze zijn op zoek naar mooie en bijzondere groenten, eetbare bloemen en kruiden vanuit de hele wereld van Amerika tot Australië en van Japan tot Chili. Bij het telen van groenten wordt gekeken naar de omgeving. Er wordt geteeld op een wijze die verantwoord is voor mens, milieu en onze aarde. Met de nadruk op kwaliteit en smaak.
PUURgroenten zijn verkrijgbaar in de smaakaccenten zoet, bitter, pittig, noot, zout, wasabi, zacht, hard, zuur en mild en op vele manieren te gebruiken, decoratief, maar vooral als aanvulling van het totale gerecht. Sinds 2014 bezorgt PUURgroenten groentepakketten aan huis. 
 
Teelt op water
Er wordt gezaaid op kluitjes die zijn gemaakt van o.a. kokos gemixt met potgrond en andere natuurlijke materialen. Na het zaaien gaan de trays met grond en zaad in een kiemcel en wordt na 48 uur verhuisd naar een verwarmde kas. Daarna gaan ze het dry hydroponic teeltsysteem op. De planten worden geteeld op grote vijvers waar platen op drijven met gaten waar de kluitjes van de planten precies in passen. De plant halen 24 uur per dag alle nodige voedingsstoffen uit het water. Het resultaat is een mooi gegroeid product waarin alle smaak zit omdat het zonder stress kan groeien. Het  vijveroppervlak is in 3 jaar tijd gegroeid van 360 m2 naar 2200 m2. Ook hebben ze een zoutwatervijver van 80 m2 en teelttafels voor het telen van eetbare bloemen aangelegd.
 
Duurzaam
Het milieu wordt niet belast met afvalstoffen omdat alle bemestingsstoffen in de vijver blijven en niet uitspoelen naar het oppervlaktewater. Een groot deel van de energie wordt opgewekt met zonnepanelen en de groenten worden beschermt tegen felle zon en regen door een folie kas met open zijkanten met insectengaas zodat schadelijke insecten buiten gehouden worden. Omdat de wind wel door de kassen kan waaien wordt het gewas lekker hard en knapperig.
 
Handwerk
Al onze producten worden 1 voor 1 met de hand gesneden, geplukt, schoongemaakt en verpakt.
De producten worden direct na de oogst terug gekoeld tot 5°C, voor behoud van kwaliteit en het verlengen van de bewaarbaarheid. Speciaal om de kwaliteit te kunnen waarborgen hebben we diverse koelcellen om onze producten direct te kunnen terug koelen.
 
Experience center
PUURgroenten heeft een experience center gebouwd, om potentiële kopers de producten te kunnen laten beleven. Met 800 m2 aan ruimte, met veel verschillende producten en varianten, willen zij een indruk geven wat zij eventueel kunnen produceren. Maar het experience center is ook voor hen de gelegenheid om van hun klanten (chef kok, restaurateur of inkoper) te leren. Met andere woorden zij maken wat hun klanten willen verkopen. 
Zie ook het filmpje dat gemaakt is door RTVNH: