Restafval krijgt een wasbeurt

0

Restmateriaal uit de verbrandingsovens van de Alkmaarse HVC krijgt een nieuwe functie: het gaat dienen als schone bouwstof (zand) voor de betonnen asfaltindustrie en de aanleg van wegen. Om dit mogelijk te maken, laat de HVC in samenwerking met Boskalis Environ- mental op zijn terrein een installatie bouwen die het restmateriaal (zogenoemde bodemas) gaat schoonwassen. Het is de eerste installatie in zijn soort ter wereld!

De afgelopen jaren heeft de HVC in samenwerking met Boskalis succesvol geëxperimenteerd met het wassen van restafval. Het leverde zo’n 3000 ton gereinigde bouwstof op die als ondergrond is gebruikt voor wegenaanleg rond Badhoevedorp. De bodemas werd daarvoor ook al benut voor weg- en waterbouwontwikkeling, maar moest vanwege aanwezige verontreinigingen eerst worden ingepakt. Van die methode wilde de rijksoverheid af. De nieuwe techniek biedt veel perspectief.

Tot op heden blijft er in Nederland zo’n één miljoen ton aan bodemas bestaan dat vrijkomt uit de verbranding van huishoudelijk- en bedrijfsafval. Door het nu te wassen is 90 procent zonder problemen her te gebruiken. ,,Bodemas wordt voor het eerst een volwaardige vervanger van zand", aldus Dion van Steensel, directeur HVC.

In 2020 moet alle bodemas in Nederland worden gereinigd, is het streven van de overheid. Het proces heeft als bijkomend voordeel dat er tonnen extra waardevolle metalen uit de bodemas is te winnen, zoals goud, koper, lood en aluminium. Daarbij gaat het in Nederland om tientallen miljoenen euro's.

De eerste paal van de installatie gaat morgen de grond in. Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge verricht het startschot. In de zomer van 2016 zal de installatie gereed zijn. Met het wassen van het restafval verdwijnen ook de bekende bergen met bodemas op het terrein van HVC.

Bron: NHD