Robot maakt van tulpen fraaie bos

0

Tulpen gaan niet alleen in een vaas, ze gaan ook onder het röntgenapparaat, op de weegschaal en langs de meetlat. Bij Borst Bloembollen bv in Obdam staat een volautomatische 'bosrobot' die zonder morren veertienduizend exemplaren per uur verwerkt.

Het computer gestuurde proces begint aan de kist met het ontbollen van de gebroeide tulpen en eindigt bij de stalen grijpers die met chirurgische precisie gebundelde bosjes neerleggen op de lopende band. De bosrobot is onvermooibaar maar tegelijkertijd ook onverbiddelijk. Te korte exemplaren gaan eruit, net als tulpen zonder bloem. Bungelend aan de haakjes passeren ze het elektronisch oog dat niets ontgaat. 


Steel

Paul Bijman wijst op een passerende steel zonder bloem, "Let maar op, die laat hij straks vallen." Waar melveehouders steeds vaker gebruiken maken van volautomatische melkrobots, vallen grotere tulpenbroeiers zoals Borst BV terug op de Furora. Dat is de Rolls Royce onder de bosrobots, legt Paul Bijman uit. "De Furora maakt röntgenfoto's van elke steel en bepaalt heel nauwgezet de verhouding tussen steel en bloem. Daar sorteert de robot ook op." De Furora is het paradepaardje van machinefabrikant Bercomex uit Hoorn. Die gaat er mee de hele wereld over. De robot verhoogt niet alleen de arbeidsproductiviteit, het systeem is volledig af te stemmen op andere tulpencultivars en snijbloemen zoals chrysanten. 

Miljoenen tulpen verlaten de schuren waarin de bossen met karrevrachten tegelijk de koeling ingaan. Klaar voor hun wereldreis met amoureuze bestemming. Dat vraagt niet alleen om een mooie tulp maar om de allerbeste kwaliteit, benadrukt Bijman. 

Westerkoggeflora

Liefhebbers van tulpen kunnen hun hart ophalen tijdens de Westerkoggeflora, het laatste weekend van januari in de Koggenhal in De Goorn. Daar etaleren tulpenbroeiers de allermooiste cultivars aan het grote publiek. Tijdens open dagen bieden broeiers in Avenhorn een kijkje achter de schermen.

Bron: NHD
Foto: Theo Groot