Slateelt op water

0

B-Four Agro Warmenhuizen breidt extra uit voor slateelt op water.

B-Four Agro in Warmenhuizen gaat extra uitbreiden. De bouw van een forse tunnelkas is nodig om sla op water te kunnen telen. Directeur Willem Bas verwacht in 2018 de eerste fase van de nieuwbouw in gebruik te nemen.

De onderneming wil met de sla vrijwel geheel overstappen op waterteelt. Dit systeem staat nog in de kinderschoenen. "Een waterkweeksysteem is heel complex. Wij zijn al tien jaar bezig met de ontwikkeling", aldus Bas.

De teelt op water heeft volgens Bas veel voordelen. "Je bent niet meer afhankelijk van de natuur. Alles heb je zelf in de hand. Bestrijdingsmiddelen zijn niet meer nodig. Er worden geen meststoffen en water meer verspild". Met het nieuwe systeem is jaarrond-productie mogelijk. "Nu kunnen wij alleen van mei tot eind oktober oogsten. Het andere half jaar moeten onze klanten sla betrekken uit Spanje. Die vrachtwagens hoeven straks niet meer te rijden".

In 2015 breidde B-Four Agro uit met een forse loods van twaalf meter hoog. Een deel van deze nieuwbouw is bestemd voor de waterteelt, in vijf lagen. Voor de laatste fase van deze teelt is een tunnelkas nodig. "Deze kas is bedoeld voor de laatste klkeuring van de sla. Dan is zonlicht nodig".