Test met drijvende zonnepanelen in Den Helder

1

Het Helderse bedrijf Endures werkt mee aan een project dat het mogelijk moet maken in de toekomst een drijvend park met zonnepanelen op de Noordzee te bouwen. Het is voor het eerst dat een proef met een zonnepaneel op de Noordzee wordt gedaan.

Drijvende zonnepanelen kunnen voor veel energie zorgen. Tegelijkertijd hebben de panelen te maken met verschillende weersomstandigheden en ontberingen. Daarbij komt de inhoudelijke kennis van Endures goed van pas.

Endures is gevestigd op Harssens en is gespecialiseerd in de effecten van zeewater op materialen. In het laboratorium van het bedrijf wordt onder meer gewerkt aan bescherming van metaal of kunststof tegen de aantasting door zout water en aangroei van organismen op de scheepshuid. Directeur Sibo Buter van Endures: „Voor ons is het echter de eerste maal dat we een in zee drijvend zonnepaneel testen.”

Elementen
Zijn bedrijf staat onderzoeksbureau Solliance Solar Research bij dat in Den Helder met de proef is gestart om te onderzoeken hoe zonnepanelen de elementen weerstaan.

Behalve Endures werken onder meer de marinepartners TNO en Marin aan het project mee. Het proefsysteem moet een jaar lang informatie en data verschaffen over de invloed van zeewater op de levensduur en efficiëntie van zonnepanelen. Gedurende het komende jaar wordt het paneel een aantal keren uit het water gehaald en geanalyseerd door TNO.

Bouwen
„Uit deze eerste langdurige praktijkproef hopen we de kennis te ontwikkelen, die nodig is om in de toekomst robuuste offshore systemen te kunnen bouwen”, zegt projectleider Wim Soppe van Solliance Solar Research. Het test-zonnepaneel moet informatie verschaffen over de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden. De diverse partners in het project onderzoeken allemaal hun eigen onderwerp en specialisme.

Analyse
De rol van Endures is duidelijk: „We verkopen geen producten, maar ons bedrijf doet onderzoek, analyseert en adviseert de klant”, legt Sibo Buter zijn positie uit. Drijvende zonnepanelen worden al langer gebruikt, maar op zee liggen ze nog niet. De potentie van drijvende zonnepanelen wordt de komende jaren hoog ingeschat. De Wereldbank verwacht dat uiteindelijk 400 gigawatt aan energie opgewekt kan worden op deze wijze.

 

Bron: NHD