Texel4Trading gaat eerste drijvende zonneveld op Texel aanleggen

0

Het Texelse bedrijf Texel4Trading heeft de aanbesteding gewonnen om drijvende zonnepanelen aan te leggen op de bezinkbak van de rioolwaterzuivering Everstekoog aan de Pontweg. Op donderdag 25 februari werd hiervoor eerst een overeenkomst tussen de gemeente Texel en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ondertekend voor het gebruik van de zuivering door wethouder Eric Hercules en hoogheemraad Ruud Maarschall. Met de aanleg van de 'zonne-vijver' maakt Texel haar openbare verlichting helemaal energie neutraal:de panelen gaan net iets meer stroom opwekken dan dat de openbare verlichting nodig heeft.

Goede plek voor zonnepanelen
De gemeente Texel legt een groot veld met PV-zonnepanelen(zonnepanelen die elektriciteit opwekken) aan om de openbare verlichting op Texel energieneutraal te maken. De meest gunstige plaats om dat te doen is de rioolwaterzuivering: de bezinkbak aan de Pontweg is groot genoeg om voldoende drijvende zonnepanelen te installeren, de infrastructuur is al aanwezig en voor de panelen hoeft geen extra ruimte te worden gevonden.

Productie, beheer en onderhoud
Texel4Trading heeft de beste aanbieding gedaan van de bedrijven die ingeschreven hebben op de aanbesteding. In samenwerking met aannemersbedrijf Boon BV uit De Cocksdorp en InnoFundNL uit Oudeschild hebben zij een stabiel en weer- en windbestendig ontwerp gemaakt, dat tenminste de komende 25 jaar de elektriciteit voor de openbare verlichting moet produceren. Ook het beheer en onderhoud gedurende die periode is onderdeel van het contract.

Spaarzaam qua landschap en bouwgrond
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en begrijpt de wens van Texel tot dubbel ruimtegebruik, waarmee landschap en landbouwgrond gespaard kan worden. De bezinkbak blijft gewoon  in gebruik voor de zuivering van het afvalwater, terwijl de panelen daar op zullen drijven op betonnen pontons.

De gemeente is blij dat na beoordeling van alle geanonimiseerde inschrijvingen een Texels bedrijf met de eer gaat strijken. Het is een innovatief ontwerp dat de energie gaat leveren voor de openbare verlichting. Daarmee wordt Texel de eerste gemeente in Nederland waar alle energie voor de straatlantaarns door de zon wordt opgewekt.

Bron: www.texelsecourant.nl