Topkok Ron Blaauw ontwikkelt menu voor het Westfriesgasthuis in Hoorn

1

(H)eerlijk eten van hier. Onder dit motto werkt topkok Ron Blaauw mee aan beter ziekenhuiseten. Blaauw helpt de koks van het Hoornse Westfriesgasthuis met het bereiden van ’lekker vers uit de regio’.

Sinds de zomer van 2015 krijgen patiënten in het Westfriesgasthuis gezonde maaltijden met verse ingrediënten uit de regio. Van Kabeljauwfilet van de Helderse visafslag tot witlof uit Nibbixwoud, van winterpeen uit Sint Maarten tot zuurkool uit Langedijk en van spinazie uit Lutjebroek tot knolselderij uit Zuid-Schermer. Patiënten in het Hoornse ziekenhuis worden getrakteerd op warme maaltijden met ingrediënten zoveel mogelijk uit Noord-Holland.  

Voor de koks in het Westfriesgasthuis is het weer leuk om kok te zijn. Geen gedoe met kant en klaar geleverde maaltijden van onbekende afkomst en een heteluchtoven, maar weer ‘echt eten’ bereiden. Dagelijks bereidt het ziekenhuis meer dan 200 maaltijden voor zijn patiënten.  

Nils van Mourik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis: “Een aangenaam verblijf en gastvrije zorg staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften. En patiënten herstellen sneller als ze gezond en veelzijdig eten.” Het verstrekken van lekkere en gezonde maaltijden gaat ook voedselverspilling tegen: als het voedsel goed is, wordt er 40 procent minder weggegooid. De koks en diëtisten van het Westfriesgasthuis hebben samen met Ron Blaauw seizoensgebonden menu’s ontwikkeld. De topkok hoopt dat andere ziekenhuizen het Hoornse voorbeeld volgen.  

Het Westfriesgasthuis werkt voor dit project samen met Greenport Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis te Den Helder (groothandel ‘(h)eerlijke waar’) en Stichting Diverzio (helpt instellingen met duurzaam eten en drinken). 

Wil je meer weten over het project (H)eerlijk eten van hier kom dan op 21 maart a.s naar de Culinaire Business Day op het foodfestival Europa Culinair.  GreenPort NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Provincie Noord-Holland zijn de gastheren van deze Culinaire Business Day en organiseren deze middag een symposium die in het teken staat van “Agro & Food, Noord-Holland als duurzame regio”. Nils van Mourik vertelt hoe de keuze voor verse, duurzame en regionale producten tot stand is gekomen en hoe gezonde voeding een prominente plek heeft gekregen in het primaire proces van het ziekenhuis. Tevens kun je in het Holland Paviljoen de heerlijke gerechten proeven  van Ron Blauw die hij ontwikkelt heeft voor het ziekenhuis.  

Aanmelden kan via de website van GreenPort : http://www.greenportnhn.nl/2031