Transportbandenmaker Ammeraal komt voor €1 mrd in Zwitserse handen

0

De Alkmaarse producent van transportbanden Ammeraal Beltech komt voor €1 mrd in handen van de Zwitserse durfinvesteerder Partners Group. Dit is de uitkomst van een felle biedingenstrijd met twee andere buitenlandse private-equityhuizen, het Britse BC Partners en het Franse PAI.

Ammeraal Beltech is een Nederlandse multinational die in relatieve stilte de afgelopen jaren een sterke positie heeft opgebouwd op de wereldmarkt van transportbanden. Het bedrijf telt fabrieken in zeven landen en boekte vorig jaar met 2500 medewerkers een omzet van €385 mln. Tot de afnemers behoren voedingsbedrijven, luchthavens en postverwerkers.

Definitief bod

De transportbandenmaker stond sinds maart van dit jaar te koop. De verkopende partij, investeringsmaatschappij Advent, had de zakenbanken Goldman Sachs en Rothschild in de arm genomen om mogelijke kopers te polsen. Vorige week moesten de laatste drie overgebleven gegadigden een definitief bod uitbrengen. Daaruit is Partners Group als winnaar tevoorschijn gekomen. 'Het was een nek-aan-nek race met BC Partners en PAI. De biedingen ontliepen elkaar nauwelijks, de verschillen bedroegen hooguit enkele miljoenen', zegt een bron die bekend is met het veilingproces.

De prijs van €1 mrd komt niet helemaal uit de lucht vallen. Advent hanteerde voor Ammeraal een vraagprijs tussen de €800 mln en €1 mrd, zo meldde persbureau Reuters eerder. De koopsom is het dubbele van de €500 mln die Advent amper drie jaar geleden neertelde voor de Noord-Hollandse onderneming. In die periode is het bedrijf snel gegroeid, mede door een reeks overnames, en is het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) - een belangrijke maatstaf voor de waardebepaling - bijna verdubbeld tot €75 mln. Dit betekent dat de nieuwe Zwitserse eigenaar een prijs op tafel legt die neerkomt op ruim dertien maal de ebitda.

Groeimogelijkheden

De grote animo voor Ammeraal is te verklaren door de aantrekkelijke operationele cashflow (in drie jaar met 50% gestegen) en de potentiële groeimogelijkheden, met name in Noord-Amerika en het Verre Oosten. Daar zijn soortgelijke bedrijven te koop met een lagere waardering dan die van Ammeraal. De Zwitsers hebben ook al een andere onderneming uit de sector op het oog, de Italiaanse transportbandenproducent Megadyne. Of zij dit bedrijf willen bundelen met de Nederlandse onderneming is niet duidelijk.

Ammeraal is van oorsprong een familiebedrijf, in 1950 opgericht door de Nederlander Thomas Ammeraal die een transportband voor bakkerijen ontwikkelde. In de jaren zestig werd een eerste stap buiten Nederland gezet met een vestiging in Duitsland, gevolgd door verdere internationale expansie.


Gamma Holding

In 1990 kwam de onderneming in handen van het toenmalige textielconcern Gamma Holding. Onder de vlag van deze eigenaar fuseerde Ammeraal kort na de eeuwwisseling met de Duitse branchegenoot Verseidag Beltech.

Een ander cruciaal jaar was 2011 toen de beursnotering van Gamma Holding eindigde na een geslaagd bod van de private-equityhuizen Gilde Buy Out Partners en Parcom Capital. Deze splitsten het Brabantse textielconcern op, waarna Ammeraal in 2015 terecht kwam bij Advent International, een wereldwijd actieve participatiemaatschappij.


Inlijving van branchegenoten

Onder de hoede van Advent heeft Ammeraal de afgelopen drie jaar zeven branchegenoten ingelijfd, onder meer in Azië en Zuid-Amerika. De laatste deal kwam in april 2017 tot stand en betrof de inlijving van Fogarty Belting in Dublin en B&H Precision Belting in Belfast.

De nieuwe eigenaar van Ammeraal, Partners Group, is geen onbekende op de Nederlandse overnamemarkt. De Zwitsers trokken eind 2015 de aandacht met de acquisitie van cateringbedrijf Vermaat Groep uit IJsselstein, waarvoor naar verluidt €390 mln werd neergeteld.

Bron: Financieel Dagblad