Voedselbank proeft van dobberende sla

0

Klanten van de Voedselbank West-Friesland hebben de laatste weken een bijzondere groente in hun pakket: 'dobbersla'. De sla wordt gekweekt op water bij de proeftuinen in Zwaagdijk-Oost. "Voorheen ging de sla in de container, maar de klanten van de voedselbank kunnen het beter gebruiken."

Je kijkt wel even raar op als je het ziet: bakken met sla, dobberend op het water. Als één van de plantjes wordt opgetild zie je alleen de wortels van de plant. Er zijn al veel proeven gedaan en het begint ergens op te lijken. "Inmiddels zijn er al vierhonderd kratten sla geoogst. Het is te weinig voor de handel, maar prima geschikt voor de Voedselbank. Zonde om het weg te gooien," vertelt Jan Botman.

Botman experimenteert al jaren met teelt op water. Hij heeft zelf het systeem ontwikkeld en na acht jaar is hij eindelijk zover om het te presenteren. De 'water-sla' is een bijzondere uitdaging en Botman is blij dat het werkt. "Dit jaar halen we de 600 kratten wel." Tot vreugde van de Voedselbank die elke week zelf komt oogsten.

Bron: RTVNH