Wereldtitel voor Helderse bibliotheek

0

School 7 heeft in Maleisië de wereldtitel voor openbare bibliotheken gepakt. De Helderse vestiging van KopGroep Bibliotheken is in Kuala Lumpur verkozen tot ’Public library of the year’.

De uitslag is vandaag, dinsdag 28 augustus, om zes uur Nederlandse tijd bekendgemaakt tijdens een mondiaal bibliotheekcongres. ,,Fantastisch, we kunnen het gewoon niet geloven’’, aldus pr-vrouw Anita Ruder, die samen met bibliotheekdirecteur Jacinta Krimp en twee andere bibliotheekmedewerkers de uitreiking bijwoonde.

De vakjury zegt onder de indruk te zijn van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners, zoals bijvoorbeeld de schouwburg, en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. „Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg”, aldus Krimp. KopGroep Bibliotheken krijgt de felbegeerde award en een geldbedrag van vijfduizend dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7. Sinds de opening in 2016 kent de bibliotheek een toename van het aantal jeugdleden.

Ook de andere genomineerden werden geroemd als rolmodellen van vernieuwende bibliotheken. Dat zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

Bron: NHD