West-Friese bedrijven vestigen record met bouw in Amsterdam

1

Een combinatie van voornamelijk West-Friese bedrijven is betrokken bij een bijzonder project in Amsterdam-West. In opdracht van projectontwikkelaar IC Netherlands wordt hier 'het hoogste modulaire project van Nederland' gerealiseerd.

Aan de Laan van Spartaan in Amsterdam komt binnen een jaar een zestien verdiepingen hoog gebouw met 361 woningen voor studenten van de grond. Modulaire woningen worden als 'betonnen legostenen' op elkaar gestapeld. Woningen voor permanent gebruik, zo van de vrachtwagen en al helemaal voorzien van badkamer, keuken en alle installaties. In de zomer van 2017 wordt het gebouw al opgeleverd. 

Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum werkt hiervoor samen met Heddes Bouw & Ontwikkeling uit Hoorn (de bouwer) en Schouten Techniek uit Zwaag (installaties). Twee jaar geleden stapelden zij al een woontoren van elf verdiepingen hoog in de Amsterveense studentencampus Uilenstede. Toen was dat een record. Dat wordt nu ruim verbroken. Onder meer is dit mogelijk omdat er geen staalconstructie meer nodig is. De modules zijn voorzien van prefab betonkolommen op de hoeken en kunnen daardoor 'koud' op elkaar worden gestapeld. Dat werkt sneller en scheelt overlast. 

Er is meer bijzonder aan dit project. De gevelelementen van keramische tegels zijn al voor het grootste deel op de modules zelf bevestigd. Na het stapelen hoeven alleen nog passtroken te worden aangebracht, wat het mogelijk maakt tot zestien hoog te bouwen zonder bouwsteigers te gebruiken. Ook dat versnelt de bouwtijd. 

Om dit mogelijk te maken werken op kantoor in Wognum 10 en in de fabriek 50 á 60 mensen. Ook bij de andere partijen wordt naarstig gezocht naar vakmensen voor een aantal vacatures. 

Bron:NHD

Beeld: Ursem