Serie inspirerende events: agri&food, energie en water

Van Hollandse Bodem organiseert vernieuwende en prikkelende evenementen met de nieuwste inzichten in Agrifood, Energie en Water. Met presentaties die tot de verbeelding spreken van professionals in en buiten de regio. Op steeds een nieuwe uitdagende locatie, met vernieuwende kennis en inspirerende gasten zoals: Marjan Minnesma (Urgenda), Marc van Rijsselberghe (Zilt Proefbedrijf) en Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager).

Dit keer waren we midden in de modernste kas ter wereld bij Barendsen-DC, dé teler van oranje en groene paprika's. Tussen de jonge planten werden uitdagende verhalen verteld. Op deze pagina vind je een sfeerverslag van het event op 11 december, video's van de inspirerende sprekers, een pdf met alle presentaties, het informatieve programmaboekje en nog veel meer!

Bekijk alle foto's van het evenement hier

 

Kennis in de Kas: Talks © Van Hollandse Bodem door koplopers in agri&food, energie en water

Tijdens het eerste kennisevent van Noord-Holland Noord kregen ruim honderdvijftig genodigden een rondleiding door het uitgestrekte glaslandschap van Agriport A7 om vervolgens geïnspireerd te raken door een aantal vooraanstaande sprekers van de nieuwe economie. Marjan Minnesma van Urgenda, Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf en Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager deelden hun visie van een duurzame wereld zonder fossiele brandstof, zonder vleesconsumptie, maar mét grootschalige landbouw op zilte gronden.

"/


Witte beschermpakken

In witte beschermpakken en blauwe voetzooltjes krijgen de gasten toegang tot de volledig geautomatiseerde kas voor de teelt van paprika’s. De 500.000 planten groeien op steenwol en worden automatisch bemest en bewaterd. Bestrijding tegen ziektes als meeldauw gebeurt volledig biologisch met tarwepollen, zwavelpollen en hele kleine spinnetjes. De oogstkarren rijden volautomatisch, per dag wordt tot 90.000 kilo paprika’s geoogst.

Perfecte ligging

De locatie Noord-Holland is ideaal voor grootschalige en innovatieve kasteelt. De lichthoeveelheid geldt als hoogste van Nederland, er is genoeg ruimte en een uitstekend gematigd klimaat door de ligging tussen de Noordzee en het IJsselmeer. De bereikbaarheid is zeer goed: korte reisafstand Schiphol en een snelle verbinding naar Scandinavië, de belangrijkste buitenlandse markt voor Hollandse groenten. De oogst van ruim acht miljoen kilo paprika’s, tomaten en andere smakelijke groenten maakt de investering tot 2 miljoen euro per hectare meer dan goed.

Snelle innovaties, krachtige verbindingen

Waar de regio vooral in uitblinkt, zijn de snelle innovaties en de krachtige verbindingen tussen bedrijven gericht op duurzame energie, voedsel en water. Dat is volgens directeur Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ‘uniek’. ‘In Noord-Holland praten we niet alleen, maar laten wij de wereld zien dat we een nieuwe toekomst bouwen. Ons echte beeldmerk is het verhaal wat achter ons logo zit. Dat is het verhaal van ondernemers die samen coalities smeden en oplossingen bieden op wereldschaal.’

Watervoetprint

Een voorbeeld van zo’n oplossing komt van Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf. Hij maakte zich zorgen over de ‘enorme watervoetprint’ van de snel groeiende wereldbevolking. Zo bedraagt het zoet waterverbruik voor 1 koe maar liefst 3 miljoen liter water. En in een wereld waarin slechts 2% zoet water is en drie hectare grond per minuut verzilt, wordt dat een steeds nijpender probleem. Zijn oplossing? Teelt op zilte grond. Zijn aardappelen, ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Wageningen, worden inmiddels afgenomen in vijftig landen.

Vleesmachine

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager heeft ook zo’n oplossing. Zijn antwoord op de toenemende vleesconsumptie, goed voor 18% van de wereldwijde CO2-uitstoot, is een lekkerder stukje ‘nepvlees’. Zijn ‘vleesmachine’ heeft inmiddels meerdere onderscheidingen ontvangen. Zo won hij de 2012 Smaak van Nederland Award en werd hij met zijn vegetarische gehaktbal nummer 3 van de landelijke Telegraafwedstrijd. ‘De meeste mensen hebben niet door dat ze geen vlees eten, ze vinden het vaak zelfs lekkerder. Leven zonder vlees en bijdragen aan een duurzame wereld is met een lekker stukje vals vlees haalbaar en gezond!’

Turbo erop!

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, ziet ook veel oplossingen maar wijst de genodigden op het noodzakelijke urgentiegevoel. ‘Let op, de wereld is al 1 graad opgewarmd. Het verschil tussen 2 en 4 graden Celsius is het voortbestaan van de menselijke beschaving.' Marjan ziet in de regio Noord-Holland Noord kansen voor haar ultieme doel: de wereld fossielvrij in 2030. En dat kan. Door alle huizen energieneutraal te maken, wind- en zonne-energie massaal toe te passen en, jawel, minder vlees te eten. ‘Iedereen de turbo erop!’

Bekijk de presentaties van de sprekers op het event van 11 december op youtube:

VHB Talk Energie: 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030! door Marjan Minnesma van Urgenda

VHB Talk Agri&food: NEXT GENERATION MEAT door Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager

VHB Talk Water: SMAAKT ZILT WATER ZOET? door Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf

 

Meer zien van het evenement? Bekijk alle foto's van het evenement hier