<   Vorige || ECN

1 miljoen zakken chips en zoutjes per dag van Lay's en Smiths uit Broek op Langedijk

23

Chips en zoutjes. We eten ze in Nederland sinds 1958. Dankzij aardappelteler Gerrard Kistemaker uit Broek op Langedijk die toen samen met de Britse chipsverkoper Frank Smiths chips ging maken. Vlakbij de plek waar nu PepsiCo gevestigd is met een vol geautomatiseerde fabriek en waar elke dag 1 miljoen zakken krakend verse chips en zoutjes van de merken Smiths en Lay's de fabriek verlaten, op weg naar onze winkels.

Mensen
Bas Janse is verantwoordelijk voor de productie bij PepsiCo in Broek op Langedijk. Hij is de Manufacturing Manager die zijn enthousiasme voor de fabriek en de innovatieve productie laat zien. Op de werkvloer spreken veel medewerkers hem even aan. Mensen zijn belangrijk bij PepsiCo. Veel mensen die er werken hebben een lang dienstverband en dat maakt hen trots op het bedrijf. Dat de fabriek een lange historie heeft en een sterke band met de omgeving, merk je nu nog steeds.

Bijna alles automatisch, dag en nacht
Bij PepsiCo investeren ze in automatisering en volume. Als een vrachtwagen met de speciaal voor PepsiCo geteelde aardappels de fabriek inrijdt, worden diezelfde aardappels in 20 minuten verwerkt tot chips in een zak. Bas Janse legt uit dat de hele productielijn geavanceerd is: van het apparaat dat elk chipje fotografeert voor een check op kwaliteit tot de onbemande voertuigen, de 'Auto Guided Vehicles', die zelfstandig de voorraad beheren en exact weten waar welke pallet met chips staat. Grote delen van de productie worden nu door een of twee personen aangestuurd: bijna alles gaat automatisch, dag en nacht.

Omdat de chipsfabriek steeds meer geautomatiseerd wordt, zijn medewerkers nodig die technisch goed geschoold zijn. Het is niet eenvoudig om die medewerkers te vinden. Bas Janse: "Daarover gaan we graag een dialoog aan met onderwijsinstellingen en bedrijven om ons heen. Dan kunnen we krachten bundelen en ideeën opdoen over bijvoorbeeld flexwerkers, oudere werknemers en opleiding."

Minder gas en water
De relatie met gemeente en provincie is voor PepsiCo belangrijk. Bas Janse: "We kunnen kennis uitwisselen en dat heeft voor beide partijen voordelen, bijvoorbeeld als het om waterzuivering gaat." Je ziet het misschien niet direct aan de zakken chips zelf, maar de fabriek van PepsiCo is duurzaam. Om chips te wassen en te bakken wordt gas en water gebruikt. De fabriek heeft een eigen waterzuivering, waarbij biogas vrijkomt. Dit biogas wordt 100% hergebruikt. Ook wordt de restwarmte van het proces voor een groot deel hergebruikt. Het is een van de speerpunten van PepsiCo om bezig te zijn met milieu en omgeving. Goede relaties met gemeente, provincie en leveranciers zijn daarom voor PepsiCo van belang.

www.pepsico.nl

Chips wordt gewogen voordat het de zak ingaat in de Lay's chipsfabriek van PepsiCo Nederland in Broek op Langedijk
Versgebakken chips in de Lay's chipsfabriek van PepsiCo Nederland in Broek op Langedijk
Manager Bas Janse met een medewerker in de Lay's chipsfabriek van PepsiCo Nederland in Broek op Langedijk
Geautomatiseerde opslag met 'Auto Guided Vehicles' die precies weten waar elke doos met chips staat
<   Vorige || ECN