Vanuit een bijzonder gebouw in polder: Het grootslag verovert ABZ Seeds met een revolutionair concept de wereld van de aardbei. Worden nog steeds de meeste aardbeien vermeerderd door de uitlopers van een plant te poten en op te kweken.

40% van ABZ Seeds gaat naar de VS

ABZ Seeds uit Andijk is de aardbei specialist en exporteert 40 % van ABZ Seeds naar de VS. Het bedrijf heeft niet alleen een opvallend product, ook over de presentatie van verpakkingen wordt nagedacht.

Op het zaadveredelingsbedrijf wordt via selectie en bestuiving gezocht naar de ideale aardbei. De aardbei moet een mooie rode kleur hebben, hij moet groot en fris zijn en zoet smaken. Aardbeien voor fijnproevers of Gourmet Strawberries, zoals het bedrijf ze zelf noemt. We richten ons er mee op de gastromonie.

Meesterchefs willen hun gasten het allerbeste aanbieden en op de Horecava vond negentig procent van de vakmensen de Delizzimo de lekkerste aardbei. 

Directeur Bentvelsen werkte na zijn studie aan de Universiteit van Wageningen bij Sluis & Groot in Enkhuizen als veredelaar van bloemzaden, waaronder ook de aardbei viel. Daar haddden we in de zeventiger jaren al het idee van zaadveredeling van de aardbei. Zij gingen er niet mee door en ik kon dat overnemen voor een eigen bedrijf. Dat was altijd al een droom van mij.

Ge Bentvelsen

Ziektevrij

De veredeling via zaad heeft als voordeel dat het begin van de teelt al ziektevrij kan beginnen. Daarnaast is zaad gemakkelijker op te slaan en te transporteren dan plantjes en kan er een goede selectie plaatsvinden.

Het zaad dat ABZ Seeds levert voor professioneel gebruik negentig procent goede planten op. Bij de ontwikkeling van rassen wordt gekeken naar de opbrengst per plant, de mogelijkheid om efficient te plukken en de smaak. 

Aan de hand van het productprofiel wordt gekeken, welke rassen al bestaan met de gevraagde eigenschappen en die worden dan gekruist via bestuiving van de planten. Per kruising kost dat een jaar zodat een nieuwe soort soms wel tien jaar op zich laat wachten, vaak wel langer.

China

De productie van het zaad gebeurt bij twee telers in de directe omgeving. Het zaad wordt door de telers gewonnen door de geselecteerde aardbeien te laten rijpen en te vermalen. 

De pulp laat men fermenteren en bij dit rottingsproces komen de zaadjes los die dan kunnen worden uitgespoeld en gedroogd. Bij ABZ Seeds zelf werken acht mensen, de twee Westfriese telers hebben zo'n 35 medewerkers. ABZ Seeds heeft in totaal zo'n 20 rassen, elk met zijn eigen kenmerken en gebruiksmogelijkheid. Alle rassen van ABZ Seeds zijn doordragend, wat inhoudt dat ze vrucht blijven geven. Er wordt zaad geleverd voor de aardbeienteler, voor de perkplanteler en voor thuisgebruik. 

De professionele aardbeienteler kan kiezen uit rassen voor drie teeltvormen. In de winter in de kas, in de zomer op stellages met substraaten overkapt tegen de regen en voor de koude grond. Voor de leverancier van perkplanten worden rassen gekweekt met diverse kleuren bloemen. Het zijn mooie planten die ook als 'hanging basket' kunnen dienen met als bonus heerlijke aardbeien. Voor thuisgebruik is met name de Delizz ontwikkeld. De vruchten groeien aan een stevige rechtop staande stengel in een pot. De bedoeling is dat de consument de plant kan kopen als die er extra aantrekkelijk uitziet en er al enkele rijpe aardbeien aan zitten. Met een 'koker' van folie worden de vruchten beschermd tijdens het transport.

Hollands Strawberry Huis

Filosofie

"Met het zaad leveren we ook een filosofie, een totaal productconcept. We denken mee over de presentatie van de plant. Bied je een plant aan met rijpe vruchten dan moet je die zichtbaar laten, maar wel verpakken en afschermen. Anders blijft er geen aardbei over omdat ze worden gegeten door mensen die langs lopen. We geven ze ook de tip de plant als cadeau te presenteren, in plaats van bijvoorbeeld een bos bloemen. Dit blijft langer staan en je hebt er meer plezier van. Afnemers mogen zelf de verpakking bepalen maar we vragen wel om de naam Delizz duidelijk te gebruiken, dan weten klanten wat ze de volgende keer moeten nemen. 

De Delizz won vorig jaar de All America Selections Vegatable Award, als eerste aardbeienras. Een waardering van de constante kwaliteit die in de vele klimaatzones van Noord Amerika wordt behaald. Het zaad van ABZ gaat inmiddels de hele wereld over, naar meer dan dertig landen op alle continenten. In totaal groeien er nu zo'n veertig miljoen planten uit het Andijker zaad, waar dat er vijf jaar geleden nog 25 miljoen waren. Zo'n 75 procent van de omzet wordt buiten Nederland gerealiseerd, met de VS als grootste afnemer met 40 procent. ABZ Seeds is marktleider in aardbeienzaad, maar er is nog een wereld te winnen, want nog steeds wordt het grootste areaal aan aardbeien geteeld van stek. Het zaad voldoet aan de strenge eisen die landen als Japan, Australie en de VS stellen, ,,Maar soms worden zulke onmogelijke eisen gesteld dat we er niet aan beginnen". Het gaat dan om quarantaineperiodes en proefkweken, tijdrovende en intensieve tests die allemaal al eens gedaan zijn. Goed presenteren is het halve werk, vindt Bentvelsen. We hebben een bijzonder product in een bijzondere markt. Je moet zelf vraag creeren. We gaan naar beurzen en laten overal onze aardbeien proeven in een zogenoemde Pepsitest. je moet je klanten ook goed ontvangen, zodat ze je nooit meer vergeten. de klanten komen vanuit de hele wereld hier naar toe. We hebben een prachtig gebouw, in Zuid Afrikaanse Cape Dutch Stijl. Het valt op in de polder en zo heb ik het altijd willen hebben. Ook met de verpakkingen willen we er uit springen maar vooral door het product, onze aardbeien. Op tafel staat dan ook steevast een schaaltje met heerlijk ogende (en smakende) vruchten voor het bezoek en taart royal bedekt met aardbeien. Aardbeien die overal worden geroemd en bekroond om hun smaak. Feel the summer breeze is dan ook de wervende slogan voor de Delizzimo. De aardbei waarover masterchef Franck Pontais zei dat toevoegingen of bewerkingen alleen maar de natuurlijke smaak zullen bederven.

Meer weten over deze aardbei specialist uit de Regio van Hollandse Bodem? ABZ Seeds

 

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen