Als er één plek is in Noord-Holland waar je graag zou willen werken, dan is het hier op Willemsoord bij Mike Venekamp.

Atlantis Handelshuis: aan de basis van een nieuwe, gezonde economie

We lopen binnen bij Atlantis Handelshuis. Als er één plek is in Noord-Holland waar je graag zou willen werken, dan is het hier op Willemsoord bij Mike Venekamp. We staan te praten in een enorme hal, boven ons de warme gloed van houten balken. Het hele gewelf ademt historie. Het is de geschiedenis van Den Helder en Napoleon uit 1811 waar we als 21ste eeuwse mens letterlijk tegenop kijken. Op de balken staan de namen van mannen uit de jaren vijftig en daarvoor. Zij hebben hier gewerkt in de scheepsbouw en hun aanwezigheid vereeuwigd in de constructie van de voormalige rijkswerf, de plek waar tot 1995 de Koninklijke Marine zat en in hoogtijdagen zo'n 2.500 mensen werkten.

Gezond

Mike Venekamp is een vrolijke man. In alles straalt hij uit dat hij geniet van zijn onderneming en de beslissingen in zijn leven. We zitten in zijn historische kantoor en praten over het nieuws van de afgelopen dagen: de worst die we in Nederland eten veroorzaakt mogelijk kanker. Het is alleen maar meer bewijs dat gezonde voeding essentieel is. Gezonde voeding, producten uit onze eigen omgeving en duurzaamheid zijn de speerpunten van Atlantis Handelshuis, de onderneming van Mike Venekamp. Het gaat hem om gezondheid en gezond verstand. Dat houdt Mike nu dagelijks bezig en daar wordt hij voor gevraagd. Maar zo is hij niet begonnen.

 

Helders café

Hij was 24 toen hij in zijn geboorteplaats Andijk geen ruimte zag voor een eigen café en besloot om naar Den Helder af te reizen en daar zijn geluk te beproeven. Want dat wilde hij: zo'n echt gezellig bruin café, maar dan wel met goede muziek. Vanwege de dienstplicht was het doordeweeks drukker in Den Helder dan in Amsterdam. Een uitstekende plek om een café te beginnen. Op de dag dat hij open ging, kende hij maar twee mensen. De jongens uit Andijk kwamen in het begin, zelfs met touringcars. Maar de Heldenaars kwamen niet en het geld raakte op. Blut en moe ging Mike met zijn laatste 50 gulden nog eenmaal uit en ontmoette de barkeepers die na sluitingstijd uit gingen. Hij nam ze mee naar zijn eigen café waar je zelf je eigen rockmuziek mocht draaien. Het werd steeds drukker. Na verloop van tijd was het zo'n succes, dat Mike een eigen pand wilde kopen. Hij bedacht een festival waarmee hij het geld ervoor zou verdienen. Maar die dag verloor hij alles: de treinen reden niet, het weer was slecht en de regenverzekering keerde niet uit.

 Hij weet als geen ander wat het is als je hier niemand kent en iets voor elkaar wilt boksen.

 

Perspectieven, mogelijkheden en tegengas

Hij gaf niet op. Drie jaar later huurde hij van een betere verhuurder een ander pand, richtte de Koninklijke Horeca afdeling Den Helder op, en raakte als voorzitter betrokken bij de stadsvernieuwing, brak met de sluitingstijden in Den Helder en wist het geweld in het uitgaansgebied met 40 procent te verminderen. Hij zag perspectieven, was positief over de mogelijkheden en houdt zich staande als stem van de niet politieke mens die tegengas geeft. Mike Venekamp ontdekte dat hij veel meer kon dan hij dacht. Hij voelde zich prima in het nieuwe politieke netwerk.

 

Gevangenis

Toen het café na 17 jaar als gevangenis ging voelen, verkocht hij het en stapte er definitief uit. Een klein jaar daarvoor slenteren drie jongens het café binnen. Het waren de kapiteins van de Très Hombres, een zeilschip waarmee de drie mannen op windkracht vracht wilden vervoeren, zoals koffie, cacao en rum uit de Cariben. Hun schip was in zo'n slechte staat, dat je er dwars doorheen keek. Ze vroegen Mike of hij wat mensen wist die hen konden helpen. Hij weet als geen ander wat het is als je hier niemand kent en iets voor elkaar wilt boksen. Hij twijfelde geen moment, dit was zijn kans. Een week later bouwde Mike fulltime mee als vrijwilliger aan het schip, zonder ervaring maar ontzettend gemotiveerd en met een gigantisch netwerk.

Atlantis Handelshuis gebouw

 

Gezonde economie

De bouw van het schip en de duurzame boodschap van de drie kapiteins brachten bij Mike veel teweeg. Het handelen leek hem wel te passen en hij wilde zelf ook een duurzamere levensstijl, zelf een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Hij leerde milieubeschermer Wouter van Dieren kennen en sprak met Wubbo Ockels, Marjan Minnesma en Jan Rotmans, de voorhoede van de duurzaamheidsbeweging.

Als je duurzaam niet kunt vervangen voor gezond, is het niet altijd zo duurzaam. 

 

Wat Mike betreft gaat duurzame economie over een gezonde economie. Als je duurzaam niet kunt vervangen voor gezond, is het niet altijd zo duurzaam. Duurzaam kan ook betekenen dat iets lang meegaat, en dat doet plastic ook. Hij zag handel in producten van dichtbij. Er is minder transport, geld dat je investeert komt weer in de regionale economie terug en samen met leveranciers kijk je of je het beter kan doen. Deze overtuigingen vormen het DNA van Atlantis Handelshuis. Ze doen veel meer dan 'producten op de stoep zetten', ze denken mee in het bedrijf over gezonde levensstijl en doen calculaties om biologisch zonder duur te zijn.

 

Koploper in de nieuwe economie

Atlantis Handelshuis is de leverancier van alle verse producten voor het ziekenhuis in Hoorn, het Westfriesgasthuis. Daar gooiden ze voorheen 40 procent van het voedsel weg. Het was niet lekker, niet vers en de porties waren te groot. Samen met Greenport NHN, stichting Diverzio en topkok Ron Blaauw helpt Atlantis Handelshuis het ziekenhuis met gezonde voeding voor alle patiënten. Het afval dat ze daar weggooien is nu verminderd tot vijf procent!

De positieve verhalen die Mike vanuit het Atlantis Handelshuis vertelt, laten zien dat het werkt. Aandeelhouders rekenen hem af op winst voor het milieu en niet op dividend in de portemonnee. De basis voor het bedrijf is heel anders. Ze zijn met de nieuwe economie bezig. En Mike merkt dat zijn klanten dat ook gaan doen. De vraag naar meer duurzame impact wordt groter. En dat zorgt ervoor dat Atlantis Handelshuis meedenkt over duurzame alternatieven in samenwerking met anderen. De transitie van onze economie kan ermee versneld worden. Mike is daarmee een koploper.

De historische werf Willemsoord en de stad Den Helder, het is al lange tijd de vestigingsplaats van Mike. Maar er zijn plannen in wording, een stukje verderop. Daar ligt Fort Westoever, onderdeel van de Stelling van Den Helder. Het heet Food Fort Westoever en wordt mede ontwikkeld door het Atlantis Handelshuis. Hier kan binnenkort verantwoord gegeten en bier van de Helderse Jongens geproefd worden, ontspannen zittend aan het water en uitkijkend over Den Helder.

Als je bij Mike bent geweest, dan besef je dat het nooit te laat is om te worden wat je had kunnen zijn. 

Naar de website van Atlantis Handelshuis

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen