Philips komt er nog geregeld over de vloer om zijn klanten de ingenieuze ‘tulpenflat’ te laten zien. Maatschap Kreuk in Noord-Holland Noord kweekt zijn tulpen in drie lagen boven elkaar met steeds de ideale belichting en omstandigheden. Bedenker Niels Kreuk werkt alweer aan zijn volgende innovatie.

De ingenieuze tulpenflat van Andijk

Tulpenkweker Niels Kreuk is een innovator pur sang. Op het Andijkse familiebedrijf dat hij runt met zijn ouders, Maatschap Kreuk, heeft hij de tulpenbroeikas radicaal omgebouwd: de bloemen worden in drie lagen boven elkaar opgekweekt. Zo heeft hij in één klap het teeltoppervlak meer dan verdubbeld van 1500 naar 3400 vierkante meter. En mede door het gebruik van LED-lampen bespaart hij bovendien ruim 25% op zijn energieverbruik. “Een perfecte tulp tegen lagere kosten, maar wel duurzaam”, schetst Kreuk het startpunt voor zijn ‘tulpenflat’.

De kas is uiterst ingenieus ingericht. Als een tulp net de kas ingaat, komt hij op de middelste van de drie lagen met kweekbakken te staan omdat de opkomende plant dan nog weinig licht nodig heeft. Na een week verhuist de tulp naar de onderste laag, waar die onder een roodachtig gloed van speciale LED-lampen kan opgroeien. Voordeel is dat de kweker makkelijk bij de onderste laag kan, omdat hij in dat stadium het meeste werk aan de plant heeft. Na een paar dagen gaat de tulp naar de bovenste laag, om in natuurlijk licht meer body te krijgen. En als de tulp bijna opengaat, komt die weer naar beneden om geoogst te worden. Computer en robots zorgen ervoor dat de tulpen steeds exact op de goede plek staan met precies de juiste lichthoeveelheid, temperatuur en water.

Tulpenflat

 

Kraamkamer

Noord-Holland is de kraamkamer van de Nederlandse bloem- en sierteelt, en dat geldt nog eens in het bijzonder voor de kweek van tulpen. Ruim 60% van de Nederlandse tulpen komt uit Noord-Holland. De omstandigheden met een gematigd zeeklimaat zijn er dan ook perfect voor de snelgroeiende, gevoelige plant. “Wordt het te warm dan gaat de kwaliteit van de tulp al snel achteruit”, legt Kreuk uit. Maatschap Kreuk produceert samen met een zusteronderneming jaarlijks 15 miljoen tulpen, in 18 verschillende soorten. Het familiebedrijf is daarmee een middelgrote speler. “Groot genoeg om efficiënt te produceren, maar we kunnen alle processen nog wel goed overzien.”

Ruim 60% van de Nederlandse tulpen komt uit Noord-Holland.

Spread the word: tweet dit feit

Voortdurend is hij bezig met het verbeteren van het kweekproces. Investeren in innovatie is belangrijk, vindt Kreuk, om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te produceren, bijvoorbeeld met minder gebruik van energie en gewasbeschermingsmiddelen. “Die innovatie komt voor een groot deel uit mijn persoonlijke motivatie voort. Het zit nu eenmaal in mijn aard”, erkent Kreuk die is opgeleid als agrarisch ingenieur. Hij doet veel aan automatisering en robotisering. “Wat automatisch zou moeten kunnen, proberen we dan ook te automatiseren.” Meestal sleutelt hij zelf aan nieuwe concepten of methoden, al werkt hij wel samen met specialisten en kennisinstituten. “Maar in de praktijk zijn we vaak al verder dan de onderzoekswereld”, lacht hij.

Kreuk tulpenkwekerij

Bezoek uit hele wereld

Zo riep hij voor de tulpenbroei in meerdere lagen boven elkaar de hulp in van lampenproducent Philips en installateur Van der Laan om een gevarieerd verlichtingsplan op te stellen waarin de LED-lampen en het natuurlijk licht optimaal worden gebruikt. “Wij waren voor Philips de eerste commerciële toepassing van LED-verlichting in Nederland”, zegt Kreuk. En nog steeds neemt het technologiebedrijf geregeld klanten vanuit hele wereld mee naar de tulpenkas in Andijk om de installatie te bekijken.

Hij werkt inmiddels alweer aan andere innovaties. Zo heeft Maatschap Kreuk een hoogrendementinstallatie om zeer efficiënt bollen te kunnen drogen. “Je ziet steeds dingen waarvan je denkt: dat kan toch slimmer?” Zijn kennis deelt hij graag met collega’s maar ook met andere ondernemers in de agrarische sector, ook via Greenport Noord-Holland Noord en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. “Wij zijn er heel open in. Waarom niet? Als sector moeten we ons blijven ontwikkelen, liefst zo duurzaam mogelijk. Ik heb niet de ambitie om patenten te ontwikkelen of technisch leverancier te worden. Voor mij gaat het om de tulpen.”

Meer lezen over Kreuk? Ga naar de website

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen