De Kenniswerkplaats Noord-Holland Noord zet zich in om de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden te verbeteren.

ECN Petten: internationale speler aan het Noord-Hollandse strand

Studenten werken tijdens hun opleiding zelfstandig aan vraagstukken van bedrijfsleven en overheden, daarbij ondersteund door docenten, lectoren en onderzoekers. We hebben studenten Eva Samplonius en Christian Manuputty van de Kenniswerkplaats gevraagd om studenten en jonge ondernemers te portretteren in een serie verhalen, waarin ze vertellen over hun opleiding en hun passie voor hun werkgebied. Fotografe Sanne Reijnders maakte de foto’s.

In dit verhaal maken we kennis met Tiana Bijl en Maurice Peschier, zij lopen stage bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). 

Hoe is het eigenlijk om aan het strand te werken? Zo’n vraag kan worden gesteld aan bijvoorbeeld de eigenaar van een strandpaviljoen, maar dat kan ook worden gevraagd aan medewerkers van ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland), hét onderzoekinstituut op het gebied van energie. Stagiaires Tiana Bijl en Maurice Peschier geven antwoord op die vraag en vertellen over hun bedrijf en werkzaamheden in het Noord-Hollandse Petten.

Toekomstige strandexploitant en brandweerman

Tiana Bijl is 21 jaar oud, geboren en getogen in het Noord-Hollandse Groet, en werkzaam als stagiair bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Ze deed de havo in Bergen en dat was negen kilometer fietsen. “Dat was altijd even een tegenvaller elke ochtend en middag.” De andere stagiair is Maurice Peschier, 23 lentes jong. “Mijn achtergrond is veiligheid. Ik werk in Hoorn bij de vrijwillige brandweer, waar ik uiteindelijk mijn beroep van wil maken. Ik ken de regio heel goed, dus wil hier graag blijven.”

Werken met uitzicht op het strand

Tiana: “ECN is het grootste onderzoeksinstituut op energiegebied in Nederland en doet onderzoek naar duurzame energie. Denk hierbij aan zonne- en windenergie en biomassa. We hebben vijf hoofdrichtingen waarin onderzoek wordt gedaan.” Volgens Tiana werkt ECN in die gebieden aan vele interessante technische ontwikkelingen. Zij en Maurice doen hun afstudeerstage bij de afdeling QSHE (Quality, Safety, Health & Environment). Tiana: “Onze afdeling is ondersteunend en helpt onderzoekers van ECN om ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld als er incidentmeldingen zijn, wordt er onderzocht wat de oorzaken zijn van het incident om te voorkomen dat er echte ongevallen ontstaan. Wij komen zelf niet in de labs, maar praten voor onze afstudeeropdracht veel met de onderzoekers om bepaalde bedrijfsprocessen beter te laten verlopen, met als doel dat het onderzoekswerk steeds veiliger wordt gedaan.”

Tiana geeft aan dat ze op dit moment bezig is met een onderzoeksopdracht over klanttevredenheid. “ECN krijgt allemaal reacties van klanten die de enquête hebben ingevuld die we hebben uitgestuurd. De klantreacties die terugkomen uit de enquête bestaan uit kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Bij de kwantitatieve vragen kunnen de klanten antwoord geven aan de hand van een bepaalde schaal en bij de kwalitatieve vragen wordt er echt dieper ingegaan over wat de klant als goed ervaart bij ECN en of de klant nog verbeterpunten heeft.” Met deze kwalitatieve klantreacties kan meer gedaan worden stelt Tiana. Daar liggen kansen voor ECN om te leren van de klant. Voorbeelden van klanten zijn de overheid, maar ook commerciële bedrijven zoals Nuon en Shell. “De focus van mijn afstudeeronderzoek is om een eenvoudige methode te ontwikkelen waarmee trends uit antwoorden op de kwalitatieve vragen zichtbaar worden. ECN kan zich daarmee verbeteren waardoor de klanten weer meer tevreden zijn.”

Over de sfeer binnen de organisatie zijn beiden positief. “Het is hier informeel en ook heel collegiaal”, zegt Maurice. “Veiligheid is een serieuze zaak en daarom wordt er niet op je neergekeken als stagiair maar wordt je gezien als wel gewaardeerde collega. Je krijgt echt inspraak.” Daar is Tiana het zeker mee eens. ECN heeft een eigen cultuur met eigen normen en waarden, maar het is wel heel persoonlijk allemaal. Er is geen sprake van bureaucratisch gedoe. Een beetje rechttoe rechtaan, boerennuchterheid, eigenlijk.” “Noord-Hollandse nuchterheid”, vult Maurice aan. “Dat merk ik heel erg binnen de organisatie”, zegt Tiana. “Je kunt gewoon zeggen waar het op staat.” Maurice: “Dat komt ook wel omdat veel mensen uit de omgeving komen.” “Een Limburger zou hier wel even moeten wennen”, aldus een glimlachende Tiana. Zij is overigens niet de eerste uit haar familie die actief is voor ECN. “Mijn opa heeft vroeger gewerkt bij ECN en hij heeft samengewerkt met mijn huidige manager, dus ik had dat ook in mijn sollicitatiebrief gezet.”

Dansen aan Zee

Beiden studenten hebben al aan de grote stad mogen ruiken. Zo woonde Tiana al eventjes in Leiden en Maurice in de hoofdstad. Maar dat weerhield ze er niet van om terug te keren naar de regio waar hun roots liggen. “Ik denk dat de stad fantastisch is tijdens je studentenleven. De studie is dichtbij, net als alle feestjes. Het is gewoon heel levendig.” Maar: “die gezelligheid kun je ook hier vinden”, stelt Maurice. “Daarnaast heb je hier ook weer de rust en een hele mooie natuur”, gaat Tiana verder. Ik vind het leuker om de stad te bezoeken, zodat ik ook in de rust van het dorp kan blijven. Ik ben ook hier opgegroeid, m’n werk is hier in de buurt en ik ken hier de meeste mensen.” En dan woont ze ook nog eens dichtbij het strand. Tja, wat wil een mens nog meer?

Tiana: “Noord-Holland heeft wel het beeld van de bollenboeren. Die zijn er ook, maar er zijn hier ook internationale bedrijven gevestigd. Dat zijn dan bollen- of boerenbedrijven of organisaties als ECN. Als student is dat natuurlijk heel interessant om je daarop te oriënteren.” “Maar ook een bedrijf als TATA STEEL zit hier gewoon in deze regio”, aldus Maurice. “Ook een internationale speler. Wat mensen vergeten is dat er wel gewoon degelijke steden in Noord-Holland zijn. Denk aan Alkmaar, Den Helder, Schagen en Hoorn.” Daarnaast heeft deze regio een bepaalde cultuur wat erg voordelig kan zijn in het dagelijks functioneren. “Het is heel erg ‘rechttoe-rechtaan’. Dus geen gelul, maar gewoon werken. Ik denk dat dat bijvoorbeeld ook in een regio als Friesland heel sterk aanwezig is. Dat is een heel mooie cultuur en die moet wel bij je passen”, aldus Tiana.

“Het is heel erg ons-kent-ons, je bent niet anoniem zoals in de grote stad”, zegt Maurice tot slot. “Er is ook sprake van een bepaalde historie die je nog kunt proeven. Een sfeer zoals uit het VOC-tijdperk, dat heb je bijvoorbeeld nog heel erg in Hoorn.” En al sinds die tijd heeft Noord-Holland bijgedragen aan het succes van heel Nederland. 

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen