Gas. Olie. Een paar platforms en nog wat pijplijnen. Met die omschrijving doe je ENGIE E&P Nederland in Den Helder absoluut tekort. Anno 2017 spelen ook het milieu en breed maatschappelijk draagvlak een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering van het energiebedrijf. Sinds 1969 zetelen ze in Den Helder. Over het belang van een weidse blik, de voordelen van brancheoverstijgende samenwerking en de aantrekkingskracht van Den Helder.

ENGIE: Stevig verankerd in Den Helder

Exploratie & Productie - alles begint voor ENGIE E&P altijd met een zoektocht naar gas- of olievelden: de exploratiefase. Dan volgt het daadwerkelijke boren en de productie van olie of gas. En tenslotte het transport van de brandstof en de levering aan afnemers. Via een pijplijn gaat het van de platforms in de Noordzee naar Nederland en verder. ENGIE GROUP is wereldwijd actief (er werken zo'n 150.000 mensen bij het concern); naast E&P zijn er nog vier andere divisies. Hoe belangrijk is dit bedrijf voor Den Helder, voor Noord-Holland?

OFFSHORE GEBEURT HET

In de kern draait het om de platforms bij ENGIE E&P. Offshore gebeurt het, van  vooral gas leven ze, dat is het kloppend hart van het bedrijf. Daar winden ze geen doekjes om. Maar enkel en alleen om gas of olie gaat het ze bij ENGIE nou ook weer niet. Wat te denken van hun bijdrage aan het onderzoek naar het onderwaterleven direct rond en op de ijzeren constructies van de platforms in de Noordzee? "Biologen van Wageningen Universiteit weten dat op en rond die constructies complete ecosystemen zijn ontstaan. Het complete platform ontmantelen en afbreken als een olie- of gasveld leeg is, betekent dan ook het einde voor een groot deel van die flora en fauna. Misschien is het laten staan van in elk geval de poten (jackets) van de platforms op de lange duur dus gunstiger voor de natuur", zegt Ben Waardenburg, de kersverse country director van ENGIE E&P. Op dit moment zijn de oliebedrijven wettelijk verplicht om oude platforms in de Noordzee weg te halen. "Misschien worden die oude platforms zo wel een ware win-win voor de natuur- en milieuclubs én de olie- en gasproducenten.

WEIDSE BLIK

Verder willen kijken dan je neus lang is. Misschien is dat wel een logisch effect van werken bij een bedrijf waar het offshore platform centraal staat. Dat je blik automatisch de verte in gaat, dat je niet beter weet dan dat je de horizon aftuurt, op zoek naar meer. En dat je voor een oplossing dus ook altijd verder kijkt dan nodig is of lijkt. Simpelweg omdat het kán.
En dus zien ze heus wel dat er meer op aarde is dan olie en gas. Dat hun bedrijf er wel bij vaart als ze milieukritiek serieus nemen. De mensen van ENGIE E&P beschikken over een vracht aan kennis over de Noordzee en over de zeebodem. Waarom al die kennis en kunde niet breder inzetten dan alleen voor olie en gas? "Dat zou pure verspilling zijn. We zijn bepaald niet blind voor de toekomst, daarom zoeken wij ook naar de verbinding met offshore wind-ontwikkelingen. Kennis delen met bedrijven die hele andere dingen willen op de Noordzee: waarom niet?"

Waarom al die kennis en kunde niet breder inzetten dan alleen voor olie en gas?

 

BROEDPLAATS 

De oudste voorloper van ENGIE E&P stond in 1969 voor de keuze: werd het Den Helder met zijn haven en vliegveld of werd het IJmuiden met zijn netwerk van oliebedrijven? Geografisch ligt Den Helder het dichtstbij de gasvelden - dat gaf de doorslag. Inmiddels kunnen ze zich een andere vestigingsplaats niet meer voorstellen. "Een initiatief als North Sea Energy Gateway versterkt dat alleen maar. Den Helder is dé offshore-stad van Nederland."


Daar heeft ENGIE E&P zelf ook een rol in gespeeld. Concreet als een van de initiators van de Southern North Sea Pool, dat ook voor Den Helder koos. Deze logistieke dienstverlener vervoert met boten materieel en voorraad van en naar de platforms van maar liefst negen bedrijven. "Uniek in onze sector: nergens ter wereld werken zoveel concurrerende gasbedrijven zo effectief samen. Snellere levering, kostenbesparing, milieuwinst: het profijt is overduidelijk."


Verwacht op de platforms van ENGIE E&P trouwens geen community van Noordkoppers. Integendeel. Uit heel Nederland komen ze: twee weken op, twee weken af. Elke dinsdag en donderdag vliegen de helikopters af en aan om de ploegen te wisselen. Zelfs Ben Waardenburg is geen Heldenaar. Een licht Zuid-Hollandse tongval verraadt zijn roots. Wat dacht hij toen hij in 1984 in Den Helder werd gestationeerd? "Ik houd van het strand, van de zee en van de stad. Den Helder heeft alles. Ik zag het direct wel zitten. En nog steeds. Ik rijd inmiddels drie keer per week op en neer naar het hoofdkantoor van ENGIE E&P in Zoetermeer. Verhuizen? Uitgesloten."

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen