De Kenniswerkplaats Noord-Holland Noord zet zich in om de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden te verbeteren. Studenten werken tijdens hun opleiding zelfstandig aan vraagstukken van bedrijfsleven en overheden, daarbij ondersteund door docenten, lectoren en onderzoekers. We hebben studenten Eva Samplonius en Christian Manuputty gevraagd om studenten en jonge ondernemers te portretteren in een serie verhalen, waarin ze vertellen over hun opleiding en hun passie voor hun werkgebied. Fotografe Sanne Reijnders maakte de foto’s.

Green Simplicity

Wessel van Paassen: nog maar 24 lentes jong, maar als ondernemer al aardig aan de weg aan het timmeren met zijn bedrijf Green Simplicity. Hij werkt ook part-time in het bedrijf van zijn vader, waar hij al lange tijd actief is. Zijn eigen bedrijf ligt net buiten Andijk in de weilanden. Ook al bestaat deze onderneming pas sinds 2014, het loopt nu al goed en Van Paassen was al zo slim om het domein greensimplicity.com te kopen. Met dit bedrijf is hij bezig met het ontwikkelen van het beste ‘lichtrecept’, waardoor gewassen het snelst kunnen groeien. Door zijn ingenieuze manier van werken, is vanuit het buitenland al contact met hem opgenomen. Ambitieuze internationale plannen?

Wessel van Paassen 

Wie is Wessel?

Van Paassen komt uit een echte tuindersfamilie. De kwekerij is begonnen in het Westland, maar zijn vader Fred zocht schaalvergroting en lagere kostprijs, dus zijn ze naar Noord-Holland getrokken. Van Paassen zat in groep 3 toen de oversteek van Zuid- naar Noord-Holland werd gemaakt. “Ik wilde alleen verhuizen als we een hond zouden krijgen”, dus dat was zo geregeld, aldus de Green Simplicity-oprichter. Na een MBO-opleiding in Aalsmeer streek hij neer ten zuiden van de grote rivieren. “Ik ben nu anderhalf jaar afgestudeerd aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. De denkwijze die je leert op het HBO kan ik goed gebruiken in de praktijk.” In het zuiden van het land kon Van Paassen ruiken aan het studentenleven, maar dat weerhield hem er niet van om weer terug te gaan naar de regio waar hij zich het meest thuis voelt: Noord-Holland. “Ik wist toen al dat ik in het bedrijf van m’n vader zou werken, dus ik zou sowieso terug gaan.” Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, maar Van Paassen heeft sowieso grote interesse in de tuinbouw. “Ik vind het een heel mooie sector. Het is innovatief en je moet snel schakelen. De markt kan zomaar veranderen en dan moet je mee kunnen veranderen als bedrijf.”

" Mijn missie is om plantgericht onderzoek toegankelijker te maken"

De start en kansen voor Green Simplicity

“1 oktober 2014 ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan en is Green Simplicity gestart.” Met zijn bedrijf is Van Paassen op zoek naar de meest rendabele manier om gewassen te kunnen laten groeien. “Ik heb verschillende proeven gedaan, bijvoorbeeld met chrysanten, kiemgroenten, kruiden, radijsjes en noem maar op.” Een plant neemt vanuit zonlicht alleen bepaalde kleuren licht op om te groeien. “Een plant vindt bepaalde kleuren licht lekkerder dan andere, zoals wij dat met verschillende soorten eten hebben.” Door verschillende combinaties te maken tussen de kleuren licht die een plant lekker vindt, wordt het zichtbaar dat een plant zich anders ontwikkeld bij een bepaalde combinatie van kleuren licht. Je kon duidelijk merken dat gewassen anders smaken of een andere vormen krijgen bij verschillende lichtrecepten. Je kunt dus processen in de plant beïnvloeden met licht.” Wessel maakt producten waarmee een kweker of veredelaar instaat alle omstandigheden van de plant optimaal te maken om uiteindelijk het maximale uit een gewas te halen. Met zijn ervaring help Wessel zijn klanten bijvoorbeeld met het zoeken naar het juiste lichtrecept.

Wessel van Paassen

Gekenmerkt door simpelheid

Nadat het bedrijf door Van Paassen werd gestart, wilde hij een klimaatcel bouwen waarmee je de kleuren rood, blauw, ver-rood en wit kon besturen. “Dat zijn de kleuren waar een plant uit kan kiezen. Op de rest van de kleuren reageert een plant minder sterk.” Na een zoektocht naar alle benodigde materialen, moest de volgende stap gezet worden: het product functioneel maken voor de klant, dus er moest een heuse interface worden gemaakt. “Samen met een vriend heb ik een gebruikersinterface gebouwd. Ik heb een app gemaakt, gewoon te gebruiken op je mobiel of tablet en van daaruit kun je alles sturen in de klimaatcel.” Dus ook temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, CO2-gehaltes, maar het allerbelangrijkste: het licht. “Het uiteindelijke doel is om meer te kunnen produceren, er moet wel voordeel uit mijn systeem te behalen zijn.” Vanuit de theorie is er wel iets te vinden over hoe een plant reageert op bepaald licht, maar per gewas is dat nog onbekend. “Er moet veel onderzoek worden gedaan voordat voor elk gewas bekend is wat het optimale lichtrecept is. Met mijn systemen kan iedereen op een eenvoudige manier onderzoek in productie, veredeling en of weefselkweek ” Van Paassen geeft aan dat hij de systemen bij zijn klanten zelf bouwt. “Mijn missie is om plantgericht onderzoek toegankelijker te maken. Ik maak de spullen waardoor een klant zelf onderzoek kan doen en ik begeleid ze daarin.” “Ik denk vanuit de plant en gebruik de techniek om het de plant zo optimaal mogelijk naar zijn zin te maken.” Daar is Van Paassen uniek in. Daarnaast probeert hij de kosten laag te houden, zo heeft hij geen duur kantoorpand, dat scheelt veel. Met wat Green Simplicity heeft gemaakt doet het bedrijf haar naam zeker eer aan. Volgens Van Paassen is dat ook anders dan de concurrentie. “Zoals ik al zei, ik heb een app gemaakt en dat is gewoon te gebruiken via je mobiel of tablet.” Dat is natuurlijk ook makkelijker te gebruiken dan een systeem met allerlei knopjes en toestanden. “Telers willen gewoon iets bruikbaars. Het gaat ze uiteindelijk om het resultaat en dat wordt nog wel eens vergeten.”

Oplossing voor het voedselprobleem

Wereldwijd zijn de ogen gericht op Nederland, omdat ons kikkerlandje goed is in het telen hoge kwaliteit producten op een efficiënte manier. “Als de vertaalslag naar het buitenland gemaakt kan worden, kun je overal ter wereld bijvoorbeeld sla telen.” En daarbij is het dus belangrijk om goed te kunnen weten onder welke omstandigheden een gewas groeit. Er zijn landen waar alle groenten worden geïmporteerd, dat is natuurlijk hartstikke duur. Je kunt daar ook helemaal niet zo simpel een kas neerzetten, want het is daar veel te warm.” Door het telen in klimaatcellen wordt het mogelijk om zonder al te veel kennis producten te telen op plaatsen waar het nu nog niet mogelijk is.

Meer weten over het Green Simplicity? Bekijk de website hier!

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen