De Kenniswerkplaats Noord-Holland Noord zet zich in om de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden te verbeteren. Studenten werken tijdens hun opleiding zelfstandig aan vraagstukken van bedrijfsleven en overheden, daarbij ondersteund door docenten, lectoren en onderzoekers. We hebben studenten Eva Samplonius en Christian Manuputty gevraagd om studenten en jonge ondernemers te portretteren in een serie verhalen, waarin ze vertellen over hun opleiding en hun passie voor hun werkgebied. Fotografe Sanne Reijnders maakte de foto’s.

Heb jij de juiste genen voor de groensector?

In Enkhuizen ontmoeten we Jeffrey Groen, een ambitieuze jongeman die met zijn afstudeerstage in de groensector zijn naam eer aan doet. Groen studeerde Biotechnologie met een specialisatie Forensic Science aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Kort geleden verruilde hij echter de wereld van CSI voor een afstudeerstage in de zaadsector. De keuze om over te stappen naar de zaadsector bleek alles behalve een moord op zijn toekomst, integendeel: Groen heeft hiermee het zaadje geplant voor de rest van zijn leven.

It’s all in the DNA

Jefrrey GroenJeffrey is vanaf 1 september werkzaam bij de internationale speler Syngenta Seeds B.V. Een grote speler in de zaadsector, met vestigingen in meer dan negentig landen. In Nederland alleen al telt het bedrijf acht vestigingen. Op deze vestiging werken de medewerkers aan de ontwikkeling, productie en verkoop van kwalitatief hoogwaardige groentezaden, bloemzaden, stekken en jonge planten. Groen doet op de vestiging in Enkhuizen onderzoek naar ziekteverwekkers, genaamd pathogenen. Door middel van DNA-onderzoek brengt de jonge Forens de ziekteverwekkers in kaart, “zo krijgt elk pathogeen een eigen vingerprint”. Bij dergelijk onderzoek staat de zaadgezondheid altijd centraal. De ziekteverwekkers die hij onderzoekt, kunnen niet alleen een gevaar vormen voor de ontwikkeling van de plant, maar ook de reputatie van Syngenta Seeds B.V. “Zieke zaden zijn niet goed voor de naam van het bedrijf, je wilt als koper van zaden immers na twee weken geen dode tomatenplantjes aantreffen. Met dit onderzoek worden zulke gevallen voorkomen.” Groen heeft zich bij Syngenta nooit zomaar een stagiair gevoeld. Zo krijgt hij veel verantwoordelijkheid bij het onderzoek dat hij verricht en vertelt hij gepassioneerd: “het is je kindje, je ziet het letterlijk groeien voor je ogen.”

Stap eens uit je comfortzone

De keuze om te switchen van richting en een sprong te wagen in het groen was voor Jeffrey een bewuste keuze. Inmiddels voelt hij zich thuis in het stagehuis van Syngenta waar hij de keukentafel deelt met stagiairs uit alle windstreken. “In het stagehuis is het altijd gezellig en naast dat je altijd Engels spreekt is het leuk en leerzaam om ervaringen uit te wisselen.”

Voor hij naar Enkhuizen kwam, liep Groen stage in Friesland. Hier onderzocht hij de keuze voor een digitaal softwareprogramma. Deze stageplek was een springplank en via-via kwam hij bij Syngenta terecht. Wat hij nu doet, ligt eigenlijk helemaal niet in lijn met de studie Forensic Science. “De basiskennis is wel gelijk, maar op de studie werk je eigenlijk helemaal niet met plantjes of ziekteverwekkers.” Het is volgens Groen juist interessant om naar andere raakvlakken te kijken. “Voorheen zei ik altijd, ik ga geen stage meer lopen in het lab. Uiteindelijk ben ik dan toch in het lab terecht gekomen.” Spijt heeft hij echter niet en hij raadt elke student aan om eens buiten zijn of haar comfortzone te stappen. “Speel niet op safe, ga ook buiten de richtlijnen van je studie kijken.”

Jeffrey Groen SyngentaZelf ziet Groen alleen maar voordelen van ervaring op doen buiten je studierichting. De groensector is hiervoor uitermate geschikt en biedt knappe koppen veel mogelijkheden. Als gouden tip voor studenten geeft Groen: “Kijk niet alleen binnen je eigen kader, maar stap er ook eens uit, kijk verder dan je neus lang is.”

Groen betekent gaan

Helaas weten nog maar weinig mensen de groensector te vinden, erkent Groen. “Veel studenten weten niet dat er zulke grote spelers in Nederland zitten.” Studenten richten hun pijlen liever op de grote steden. “Een leuk stagebedrijf vinden, dat zou de prioriteit moeten zijn.” Ook hijzelf zag in eerste instantie niet meteen de mogelijkheden die de sector te bieden heeft. “Je komt hier en denkt: planten wat moet ik hier mee?” Ondanks dat hij “nog steeds niet zoveel heeft met komkommers” is Groen blij dat hij heeft gekozen voor een stage bij Syngenta Seeds B.V. “Het Is een fantastisch bedrijf, en ik wil hier nog niet weg.” Over de groensector in het algemeen zegt hij: “Het is een sector waar wij in Nederland trots op mogen zijn.”

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen