HGG kan als geen ander Nederlands bedrijf op een slimme manier produceren. Dat is de eensluidende conclusie van de jury voor de Smart Manufacturing Award van de Koninklijke Metaalunie. Het bedrijf uit Wieringerwerf mocht dit jaar de hoofdprijs in ontvangst nemen. Daar hoorde een geldbedrag van 5000 euro bij. Managing director Mark Helder is trots als een pauw. Op zijn bedrijf, maar vooral op zijn werknemers.

Vooruitstrevend HGG toont respect en passie voor werknemer

'Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer een dag te werken.' Respect, vooruitstrevend, samen, groei en passie. Dat zijn de kernwoorden die HGG International als grootste goed ziet. Ze hangen zelfs in de vergaderzaal aan de wand. De werknemer voorop.

Dat dit niet louter een loze kreet is, bewijst het gebaar van de directie om de gewonnen 5000 euro in de Smart Manufacturing Award direct te verdubbelen en terug te schenken aan dat onvermoeibare personeel. Met 10.000 euro in handen mocht medewerkster Ronne Wierdsma de wensen van de werknemers in vervulling laten gaan. En zo werd onder andere een groot tosti-ijzer aangeschaft en verrees aan de zuidkant van het pand aan de A7 in de gemeente Hollands Kroon een royaal terras met loungebanken.

HGG International is een van de verborgen parels in de metaalindustrie. Met inmiddels drie kanjers van loodsen is het toonaangevende bedrijf een grote speler in de markt waar het gaat om 3D profiling. Mark Helder legt uit wat zijn bedrijf doet. Hij houdt daarvoor twee stalen pijpen dwars op elkaar. "We maken verbindingen. Maar dan van heel dik staal. Voor boorplatforms, onderkanten van windmolens, schepen, gebouwen, zware staalbouw. We doen veel zaken met de offshore, windenergie, procesindustrie, staal- en scheepsbouw."

"Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer een dag te werken."

Zonder in al te veel technische details te treden: 3D profiling is een geautomatiseerd proces dat driedimensionale vormen snijdt in metalen buizen, balken en andere profielen. Deze sneden zijn de voorbereiding van de profielen voor de vorming van lasverbindingen. Zo krijg je supersterke verbindingen. "Maar hoewel veel mensen denken dat wij vooral een las- en constructiebedrijf zijn, zitten wij juist meer aan de software-kant. We ontwerpen en maken machines. We werken dus veel met techneuten." Daar wringt momenteel wel een beetje de schoen, volgens de directeur. "We zitten hier fantastisch. Dat wil ik echt benadrukken. En met ons nog veel meer technisch hoogstaande bedrijven. Veel ruimte, op drie kwartier van Schiphol, geen files, wel werknemers met een groot arbeidsethos. Daarom ben ik zo trots op mijn mensen. Daar hebben we er meer van nodig."

We hebben zeeën van ruimte in de Noordkop om te groeien

Om dit wat beter uit te leggen, blikt Helder even terug op ruim een jaar eerder: 2016. "Een rotjaar. Het ging slecht met de olie en wij hadden daar last van. Hebben ook wat moeten reorganiseren. Maar 2017 daarentegen is het mooiste jaar ooit. We kunnen de vraag zowat niet aan. Omdat we technische specialisten missen. Op scholen en opleidingen laat ik een filmpje zien van een lasser die in Amerika 150.000 dollar verdient. In de hoop dat die jongeren denken: toch niet zo'n gek idee, de techniek." Want hoewel de Noordkop zeeën van ruimte biedt om te groeien en de werknemers hun schouders er meer dan onder zetten, mist het gebied bijvoorbeeld een TU. Een universiteit met studenten die behoefte hebben aan stagebedrijven en van waaruit net klaargestoomde jonge mannen en vrouwen zich willen settelen in een mooi bedrijf in de buurt.

"Op scholen en opleidingen laat ik een filmpje zien van een lasser die in Amerika 150.000 dollar verdient."

Mark Helder maakt zich al geruime tijd hard om deze jongeren naar het gebied te halen. "We ontvangen scholen voor rondleidingen, ik ben voorzitter van Tetrix - de technisch opleider -, we hebben techno-events georganiseerd, ik zit in de Techniekraad. Zichtbaarder worden, daar gaat het om. Ik heb onlangs een vergunning aangevraagd voor een groot ledscherm aan de gevel met daarop de filemeldingen rond Amsterdam en de suggestie om de volgende afslag te nemen en te zien wat voor talloze mogelijkheden hier in de Noordkop zijn."

En zo bruist de 46-jarige ondernemer nog altijd van de ideeën. Doelbewust op de toekomst af met een teamgestuurd bedrijf. Open, eerlijk, waar hij op de werkvloer iedereen bij naam kent en een praatje maakt.

De geboren en getogen Wieringer studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar kwam met rasse schreden terug naar het noorden. Want hier ligt zijn hart. De Noordkop is de plek waar hij wil wonen en werken. Innoveren, nichemarkten veroveren over de hele wereld en genieten van zijn groeiende bedrijf samen met de drie andere directeuren.

www.hgg-group.com

 

Tekst: Tekstgenoten
Fotografie: Ernest Selleger

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen