Zeventien jaar geleden had Marc van Rijsselberghe een biologisch dynamische kwekerij. Op een nacht trokken 3000 eenden 240.000 lamsoren uit de grond en had hij 100.000 euro schade. Dit ga ik nooit meer doen, dacht hij, totdat hij het wel weer deed. In 2008 begon hij Zilt Proefbedrijf op Texel, een unieke testlocatie voor zilte teelt.

Hoe Zilt Proefbedrijf wereldnieuws werd

Verzilting van landbouwgronden is een groot en wereldwijd probleem. Tenminste, zo dacht men tot nu toe. Maar de zilte groenten bij Zilt Proefbedrijf groeien uitstekend. In een proeftuin van ruim een hectare experimenteert Marc van Rijsselberghe met de teelt, teeltopschaling en vermarkting van zilte gewassen. Dat doet hij in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Overal ter wereld wil men weten hoe Zilt Proefbedrijf op Texel zijn groenten teelt.

Zilte zeekool

Als testlocatie is de tuin uniek en betrouwbaarder dan een laboratorium. Onder meer aardappelen, wortels en gerst worden er uitgebreid getest op zouttolerantie. Het bedrijf experimenteert ook met zouttolerante nieuwe gewassen, zoals zeekool en strandbiet. Vooral zilte zeekool is een exclusieve groente die door sterrenrestaurants gretig wordt afgenomen.

Zeewier voorkomt aardappelziekte

Zilt Proefbedrijf experimenteert ook met zeewierbemesting. Daaruit bleek onlangs dat de aardappelziekte Phytophthora mogelijk voorkomen kan worden. Dat zou de oplossing betekenen van wereldproblematiek. ‘Zo ver is het nog niet,’ zegt Van Rijsselberghe, ‘maar we zien wel grote veranderingen in ziektedruk door bemesting met zeewier.’

BBC, Reuters, Guardian

De BBC is al drie keer langs geweest. The Guardian was er, Reuters maakte er een film. En de aardappelen van Zilt Proefbedrijf gaan in Pakistan de grond in. Daar is 3 miljoen hectare beschikbaar, om te beginnen. ‘Zo krijgen we meer verzoeken’, zegt Van Rijsselberghe. ‘De zilte teelt wordt een enorme markt. Tenminste, als we van onze gehechtheid aan zoet water afkomen. Die mentaliteitsslag moet nog wel worden gemaakt.’

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen