Iedereen die binnenkort afstemt op één van de televisiezenders in Zuid-Korea, zal aangenaam verrast zijn als het programma over de oranje paprika begint. Want, wat blijkt? De reportage is gemaakt op Agriport A7, in het Noord-Hollandse Middenmeer, direct langs de A7. Petra Barendse, mede-eigenaar van Barendse DC, de grootste oranje paprikateler ter wereld, komt dan in beeld (met Zuid-Koreaanse ondertiteling!). Ze blijkt een ware ambassadeur van Noord-Hollands agrarisch ondernemerschap.

Barendse DC: Inspirerende teelt van vitamine C-bommetje langs de A7

"Ik denk dat we al in menig fotoalbum overal ter wereld een plekje hebben veroverd," lacht Petra. "We ontvangen hier gasten uit alle windstreken. Vanuit de Verenigde Staten tot aan Duitsland. Vanuit Zuid-Afrika tot aan China. En, van nieuwsgierige Nederlandse toeristen tot aan... inderdaad: Zuid-Koreanen!"


"Er is veel interesse voor de wijze waarop wij grootschalig high-tec telen onder glas. Of het nu gaat om de automatische rijdende oogstkarren, de watervoorzieningen of de wijze waarop wij aardwarmte benutten, waardoor we onze glastuinbouw steeds meer verduurzamen. Veel mensen willen weten hoe we het doen en raken geïnspireerd. Mensen zijn zich bovendien bewuster van de eigen gezondheid. Ze willen weten waar ons voedsel vandaan komt."

Leuke bijvangst

Het agrarisch ondernemerschap zit bij Petra in haar genen. Haar ouders én schoonouders deden het al. Zij startten ooit in het Westland maar Petra en haar man besloten in 2007 om naar Noord-Holland te verhuizen. 

"We waren op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden en bij Agriport A7 waren er nog vierkante meters beschikbaar. Ja, inderdaad: het was spannend. We hebben flink moeten investeren. We telen oranje paprika's. Deze zijn zoet, hebben het hoogste gehalte vitamine C, ze zijn goed voor je huid, je kunt er in gerechten ongelooflijk veel mee doen en niet onbelangrijk: de leuke bijvangst is natuurlijk de oranje kleur. Nederlandser kun je het niet hebben. Inmiddels exporteren we wereldwijd. 

 

Kennis delen

Petra legt uit dat ze op Agriport A7 samenwerkt met andere ondernemers, o.a. op het gebied van energie. "Als je kennis deelt en elkaar niet meteen als een concurrent ziet, dan kun je snellere stappen maken. Zo startten we hier met drie grote eigen warmtekracht koppelingsinstallaties. Deze leveren warmte en CO2 voor de kassen. Met de opgewekte elektriciteit kan Barendse DC 10.000 huishoudens in de nabije regio van stroom voorzien. Om nog meer te verduurzamen zijn we samen met de andere agrarisch ondernemers hier op Agriport gaan boren naar aardwarmte." 

"Zo slaagde Barendse DC er in om ongeveer 30% te verduurzamen. Dat is prachtig!"

 

De groei zat en zit er goed in. De belangstelling wereldwijd werd groter en groter. Het deed Petra een aantal jaren geleden besluiten om een excursiebedrijf te starten. 

"In de beginperiode vroeg Agriport A7 mij of ik af en toe wat gasten wilde rondleiden in de kassen. Dat deed ik met plezier, maar de aantallen stegen gestaag. In het eerste jaar ontvingen we 750 bezoekers. Nu komen er jaarlijks ongeveer 6.000 belangstellenden die deze rondleiding beschouwen als een verrassend uitje. Of bijvoorbeeld als locatie voor hun 50-jarig huwelijksfeest. Intussen werken we samen met touroperators en andere activiteiten in de omgeving waardoor we de toeristen een inspirerend en vol dagprogramma kunnen aanbieden."

Vuil tussen de nagels

"De toeristen en alle andere gasten zijn het meest verbaasd over het feit dat de agrarische sector zo modern en schoon is, " zegt Petra. "Een verouderd beeld overheerst. Onze medewerkers hebben helemaal geen vuil tussen de nagels. Tuinbouw is sexy. De paprika is zo mogelijk nog meer sexy. Ik vergeet nooit dat er een jongetje van een jaar of 8 bij ons in de kassen rondkeek en van verbazing uitriep dat het uitzicht mooier was dan wat hij eerder had gezien vanaf de Eiffeltoren! Tja. Als je dát hoort, dan kan je dag niet meer stuk!"

De ambities voor de komende jaren zijn onverminderd groot. 

Petra tot slot: "We willen groeien met ons bedrijf. We zijn bezig met een professionele ontvangstlocatie bij de entree van Barendse DC. Het is niet alleen een nóg warmer welkom voor al onze gasten die het geheim van het oranje vitamine-C bommetje willen ontdekken. Het is ook de plek waar we met de volgende ploeg Zuid-Koreaanse televisiejournalisten een kopje koffie kunnen drinken. En, een oranje paprika kunnen eten."

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen