GP Groot viert feest! En niet zonder reden. Het in 1917 opgerichte familiebedrijf van de ondernemende Gerrit Pieter Groot uit Heiloo groeide in een eeuw uit van een eenmanszaak tot een bedrijf met ruim 750 medewerkers en vier directieleden. Geen van de vier is een nazaat van Gerrit Pieter. Toch wordt het bedrijf nog steeds gerund alsof dat wel zo is. Dezelfde nuchtere mentaliteit van toen is tot de dag van vandaag de mores: gewoon hard werken en goed voor elkaar zorgen.

Jubilaris GP Groot klaar voor de toekomst

Directeur Pieter Talsma legt uit dat het bedrijf dat ooit begon met de verkoop van melk, groenten en brandstoffen nu drie hoofddivisies kent; infra en engineering, inzameling en recycling en brandstoffen en oliehandel. Ondanks de verschillende activiteiten is de koers voor alle drie dezelfde; duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan voorop. 

De brandstoffen en oliehandel is Talsma’s tak van sport. Als directeur van deze divisie werkt hij nauw samen met Erik Metselaar die als manager tankstations en techniek onder meer verantwoordelijk is voor NXT, een nieuw energie- en brandstoffenconcept dat gestalte krijgt op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. 

 

Futuristisch

Op dit industrieterrein waar GP Groot hun grootste inzamel en recyclelocatie runt, wordt de laatste hand gelegd aan een futuristisch uitziend tankstation, waar zowel de brandstoffen van nu als de brandstoffen van de toekomst worden geleverd. Talsma vertelt: “GP Groot leverde zeventig jaar terug brandstoffen als steenkolen, turf en petroleum. NXT biedt de huidige brandstoffen zoals benzine en diesel, maar ook die van de toekomst. Wij zijn in ons bedrijf altijd bezig met innovatie. De aangescherpte milieueisen en de eindigheid van de fossiele brandstoffen maakt dat vele partijen kijken naar minder milieubelastende brandstoffen.” 

 

Vooruitdenken

Enthousiast legt Erik Metselaar uit dat het nieuwe tankstation onder meer NXT LNG (vloeibaar aardgas) gaat verkopen. “In onze regio gaan meerdere bedrijven investeren in de nieuwe generatie LNG-trucks. De brandstof is aanzienlijk goedkoper dan diesel en ook veel schoner omdat het minder CO2, roet en fijnstof uitstoot. We verwachten dat steeds meer bedrijven hun wagenparken gaan aanpassen en wij zijn klaar om ze te bedienen. LNG is de opmaat naar vloeibaar biogas. En er komen natuurlijk nog veel meer alternatieve brandstoffen aan. NXT past het aanbod van producten en diensten aan op de veranderende brandstofbehoefte van de klanten.”

 “We proberen altijd vooruit te denken zodat we klaar zijn voor welke brandstofontwikkeling dan ook.”

 

Bladerend door het 160 pagina’s tellende jubileumboek met een schat aan verhalen over honderd jaar GP Groot wordt de rode draad duidelijk. Het zijn de veelal in de regio wonende en werkende werknemers die samen met de directie verantwoordelijk zijn voor het succesverhaal. Betrokken medewerkers én een directie waar de deur altijd openstaat. Talsma: “We luisteren graag naar elkaar. We zijn een sociaal bedrijf dat ook maatschappelijk betrokken is. Jaarlijks sponseren wij zo’n acht grote sportevenementen waar veel van onze medewerkers aan meedoen. Daarnaast steunen we veel lokale evenementen. En zijn wij betrokken bij de Alkmaarse stichting De Waaier. Via deze stichting worden wij gelinkt aan maatschappelijke organisaties die onze vakkennis, onze materialen en vrijwilligersuren van medewerkers kunnen inzetten. Ik geloof dat medewerkers sinds 2010 al ruim vijftig keer gratis klussen hebben gedaan. Vorig jaar kregen we daarvoor de ‘Bronzen Waaier’ uitgereikt.”

Lipdup

Het paradepaardje NXT opent eind april voor het publiek, maar de officiële opening is in juni. Een feestje voor zowel genodigden als personeel. Talsma vertelt dat feestjes bij GP Groot graag worden gevierd. Zo werd onlangs een mooi feest georganiseerd vanwege het honderdjarig bestaan. Daarnaast kregen alle personeelsleden taart en het dikke jubileumboek. Talsma vertelt: “Op zo’n avond merk je weer hoe trots we allemaal zijn op ons bedrijf. Ons personeelsverloop is niet groot, wie eenmaal binnenkomt gaat niet snel weg. Het zijn veelal doeners, die hart hebben voor de zaak. We werden op die feestavond als directie aangenaam verrast met een libdup waaraan heel veel medewerkers in het geheim hadden gewerkt. Het was echt geweldig.”

 

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen