De Hondsbossche en Pettemer Zeewering voldeed niet meer aan de wettelijke veiligheidsnormen. Daarom werd de kust met 35 miljoen kuub zand versterkt. Zo ontstond een nieuw strand- en duingebied van wel 400 voetbalvelden groot.

De nieuwe kust voor Petten en Camperduin is sterk, veilig en mooi

Volop kansen voor recreatie

Petten achter de dijk is nu Petten in de duinen. Tot voor kort lag de Noordzee aan je voeten als je op de dijk stond. Nu zie je vanaf diezelfde dijk eerst 300 meter duin en strand. Er komt hier een hoog klimduin met prachtig uitzicht. Bij Camperduin ligt sinds kort een recreatieve lagune, met opening naar zee. Het tussengebied wordt natuur, met een vochtige duinvallei voor bijzondere planten en dieren. Het verbrede strand en nieuwe duingebied bieden volop kansen voor recreatie. De dorpen aan zee moeten badplaatsen worden waar het niet alleen zomers, maar het hele jaar aantrekkelijk is.

Bedrijven profiteren

Gemeenten, natuurorganisaties en ondernemers zijn daarom aan de slag met zo’n 45 projecten, waarbij natuurgebieden, wandel- en fietspaden en strandovergangen worden aangelegd of verbeterd. De provincie heeft hiervoor 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De bedrijven die subsidie krijgen, zijn onder meer camping Corfwater uit Petten voor openbare faciliteiten en strandhuisjes en De Jongens Uit Schoorl voor een Strandactiviteitencentrum in Camperduin. Verder komen er recreatieve routes bij Tulpenland in Sint Maartenszee en gaat Strandpaviljoen ‘Zee & Zo’ in Petten een nieuw pand bouwen van maar liefst 1.000 m2. Het paviljoen van de tweelingbroers Bas en Jeroen Schut komt naast de nieuwe hoofdopgang te liggen en zal het hele jaar open zijn.

Noord-Hollandse ervaring

Het project is een toonbeeld van de 400 jaar ervaring die Noord-Hollanders hebben met watermanagement. Een jaar lang hebben sleephopperzuigers, een soort varende ‘stofzuigers’, een mengsel van zand en water opgespoten. De schepen herbben zo'n 35 miljoen kuub zand gestransporteerd uit de diepe Noordzee naar de kust. Zo is nieuw land ontstaan van in totaal 400 voetbalvelden groot.

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen