Robert doet een beetje denken aan professor Lidenbrock uit Reis naar het middelpunt der Aarde, de roman van Jules Verne uit 1864. Een wetenschapper en avonturier die zich door tegenslagen niet uit het veld laat slaan. Iemand die juist geniet als het moeilijk wordt. Als Jules Verne wist dat er in Wieringermeer een jongeman was die zijn gedachtegoed ten uitvoer brengt door via een gat in de aarde op warm water en energie te jagen, zou hij een gat in de lucht springen. De fantasie van Verne is hier werkelijkheid geworden.

Op zoek naar het middelpunt van de aarde: ECW in Wieringermeer

Robert kwam ‘een klusje’ doen. Net afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen met stages in het buitenland. De vader van Robert kende de vader van Anton. En Anton had een idee. Wilde Robert misschien een maand of drie aan het idee meewerken? Het is nu tien jaar later en Robert is nog lang niet klaar met Agriport. Want dat is waar we nu zijn: Agriport A7, een wel heel bijzonder glastuinbouwgebied bij Middenmeer in Noord-Holland Noord.

Een middelgroot Nederlands tuinbouwbedrijf heeft drie hectare aan kassen. Op Agriport heeft elke teler gemiddeld 60 hectare. Negen telers, een eigen duurzaam energienet en een gigantisch datacenter: dat is nu Agriport. Het is ontstaan uit een idee van Anton Hiemstra van ruim 10 jaar geleden en bestaat inmiddels uit 100 hectare bedrijfsterrein en 850 hectare voor glastuinbouw.

Warmte uit de tijd voor de dinosaurus

Dertiger Robert Kielstra is directeur van Energie Combinatie Wieringermeer, kortweg ECW. Dit zelfstandige energiebedrijf op Agriport heeft eigen netten en een eigen geothermiecentrale waarmee energie van 2,5 kilometer diep uit de aarde wordt gehaald. In een zandlaag van 300 miljoen jaar oud zit warm water. Uit de tijd van voor de dinosaurussen dus. Dat water wordt naar boven gepompt en afgekoeld weer teruggepompt. Aardwarmte is een duurzame energiebron die niets kost. Al moest de energie-installatie natuurlijk wel eerst gebouwd worden. Het energienetwerk is uit noodzaak geboren. De ondernemers van Agriport moesten hun eigen energievoorzieningen regelen. Die uitdaging ging Robert graag aan. Hij heeft een passie voor energie. Je moet meteen over meerdere oplossingen nadenken, dan heb je een plan als het tegenzit.

Vertrouwen op je eigen kracht als je jong bent

Op zijn zeventiende ging Robert naar de Landbouwschool. Hij zou het bedrijf van zijn vader gaan overnemen. Naar de Landbouwschool gaan was de voorbereiding op een leven als ondernemer, in het opslagbedrijf van agrarische producten zoals aardappels, wortels, uien, kool, tulpen en zaden. Maar toen Robert eenentwintig was, was zijn vader nog geen vijftig en nog lang niet toe aan zijn pensioen.

Het leren ging Robert makkelijk af. Nooit maakte hij huiswerk. Wat hij af moest hebben, deed hij tijdens de lessen. Dus ging hij verder studeren in Groningen. Op de universiteit ontdekte Robert een heel andere wereld. Tijdens zijn studie liep hij stage in het buitenland. Hij heeft daar zijn talen geleerd; dat was op school niet zijn sterkste kant. Maar een wereld ging voor hem open, juist omdat hij alleen was in het buitenland. Hij werd er teruggeworpen op zichzelf en moest op zijn eigen kracht vertrouwen. Alles vanuit die motivatie opbouwen, zelf alles bedenken en omgaan met grote vrijheid: die uitdaging aangaan, dat is Roberts drijfveer. 

De samenstelling van een groep mensen is cruciaal

Sindsdien komt hij vaak in het buitenland. In Engeland hielp hij telers die een Engelse variant van Agriport opzetten. Daar is het klimaat perfect: koele zomers en zachte winters. Maar in China zal het niet zomaar gaan. Echt alles is daar anders. Vooral de mensen, en die heb je nodig bij dit concept. De mensen die betrokken raakten bij Agriport, vormen een hecht team met de juiste samenstelling en inzichten. De negen telers behoren tot de groten van Nederland, ze zijn allen aandeelhouder van het energienet en ook de enige klanten. Daar komt het nieuwe datacenter (van Microsoft, red.) straks bij. 

Als ondernemers ontwikkelden ze met elkaar een project met een duurzame visie, en de bank heeft nog leningen verstrekt, maar het was gewoonweg nooit gelukt als ze niet met gelijkgestemden waren geweest. De samenstelling van de groep speelt een grote rol. De Noord-Hollandse mentaliteit wellicht ook. Je kunt Agriport daarom niet exact als concept overnemen in bijvoorbeeld China.

Onze toekomst is groen

Agriport is een bijzondere plek. Met een bijzondere groep mensen. De synergie heeft voordelen: je bent met meer dan één en je kunt samenwerken. En niemand is helemaal hetzelfde, daarin schuilt juist de kracht. Want omdat de behoefte per bedrijf steeds een beetje verschilt, kan er in energie, warmte en water worden voorzien. Door Agriport en ECW wordt er nu anders gekeken naar energie. 

Wat begon als een klusje werd een levenswerk. ‘I can and I will’, moet Robert gedacht hebben. We zijn benieuwd wat er op Agriport staat te gebeuren als hij zich gaat vervelen. De toekomst is groen in Noord-Holland Noord, dat is een feit.

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen