De sperziebonen die in de supermarkt lijken gewoon altijd op een sperzieboon. Toch zijn de bonen die nu in het schap liggen anders dan die van vorige seizoenen. De spinazie? Smaakt hetzelfde en ziet er net zo uit als altijd, maar komt van een ras dat er vorig jaar nog niet was. Bij Pop Vriend in Andijk worden steeds weer nieuwe, verbeterde groenterassen veredeld.

Zelfs in China kennen ze Seed Valley

Pop Vriend Seeds is een belangrijke leverancier van groentezaden voor een scala van grote merken. Wie in de keuken een pot sperziebonen, blik maïs of pak spinazie opent, loopt grote kans groenterassen van dit bedrijf tegen te komen. Naast een kantoor, laboratorium, kassen, veredelingstuinen en een distributiecentrum in Andijk zijn er verkoopvestigingen in diverse landen. In Andijk worden zaden veredeld voor spinazie, sperziebonen, wortelen, rode bieten en snijbiet. De zaden worden geëxporteerd naar meer dan 100 landen, vertelt directeur Lara Timmerman. Samen met haar neef Arwin Vriend is ze de derde generatie die werkzaam is binnen het familiebedrijf, dat onlangs is overgenomen door de Duitse veredelaar KWS. Dat streeft naar voortzetting en uitbreiding van alle activiteiten vanuit de locatie in Andijk.

Silicon Valley
Seed Valley, waarin Pop Vriend samen met andere veredelaars gevestigd is, is immers de bakermat van de internationale zaadveredeling. Vijftig procent van de zaden die op aarde worden gebruikt, vinden hun oorsprong in Nederland en daarvan komt veruit het grootste deel uit Seed Valley, vertelt Timmerman. ,,Waar ook ter wereld ik ben en zeg dat ik uit Andijk kom, dan weten vakgenoten precies waar dat ligt. Zelfs in China. Wat Silicon Valley is voor technologen, is Seed Valley voor kwekers en telers wereldwijd. Iedereen kent ons. Daar kan alleen maar verdere groei uit voortkomen.’’

Drones en DNA
De groenterassen van Pop Vriend worden elk jaar verder doorontwikkeld. ,,We maken ze bijvoorbeeld ziekteresistent zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, zorgen dat er met minder input een hogere opbrengst wordt bereikt, maken zaden hitteresistent, droogteresistent, zorgen dat de groente een langere houdbaarheid heeft, een mooiere kleur, een verbeterde smaak en ga zo maar door. In onze sector wordt heel veel geïnnoveerd. We zijn het gewend om ieder jaar met nieuwe producten te komen. Daarvoor zetten we een breed scala aan nieuwe technologie in. We vliegen bijvoorbeeld zomers met drones over de proefvelden om dagelijks de groeisnelheid van plantjes te meten. Zo weten we hoe snel de verschillende rassen groeien. En dankzij DNA-technologie wordt het steeds makkelijker om te ontdekken hoe de genen van de planten werken en welk gen verantwoordelijk is voor welke eigenschap. Uit het DNA kunnen we eigenschappen al aflezen, zonder te hoeven wachten tot de plant helemaal is volgroeid. Dat is een van de mogelijkheden om ons veredelingsproces te kunnen versnellen. Hoe sneller we met betere rassen kunnen komen en hoe goedkoper we dat kunnen doen, hoe meer toegang er is tot materiaal waar een teler wat aan heeft.’’

Nieuwe technologie
Een groot voordeel van de recente overname door KWS is dat Pop Vriend Seeds nu sneller toegang heeft tot hun nieuwe technologieën, vertelt Timmerman enthousiast. ,,Dat ons bedrijf nu toegang heeft tot een snoepwinkel vol technologie en expertise bij KWS, vind ik een fantastisch idee. Het is mooi om te zien welke kansen en mogelijkheden er ontstaan en hoe we de nieuwe mogelijkheden van data-informatica, biotechnologie en artificial intelligence kunnen toepassen in de toekomst. Dankzij zulke nieuwe technologieën gaan onderzoekprojecten zeker in tijd worden verkort.’’

Groene hightechbanen
Dat betekent niet dat er banen gaan verdwijnen, benadrukt Timmerman. ,,Integendeel, er komen juiste nieuwe banen bij die nu nog niet bestaan. We opereren in een zeer snel groeiende sector. Er is bij ons in Seed Valley een baan voor iedere student van het Clusius College, de HAS Hogeschool of Universiteit Wageningen. Je krijgt bij ons vrij snel verantwoordelijkheid en als het even meezit mag je vrijwel gelijk de hele wereld over reizen, van Chili tot Nieuw-Zeeland of bijvoorbeeld Amerika. Het is groene hightech. Het is leuk en zeer maatschappelijk verantwoord werk. Je draagt er aan bij dat ieder mens op de wereld op een eerlijke manier te eten kan krijgen en dat er genoeg is voor iedereen.’’

Kleine mini-helden
Voor het testen van de zaden heeft Pop Vriend in Andijk 25 ha proefvelden, vertelt Timmerman. ,,Daarnaast doen we in samenwerking met onze klanten proeven op velden wereldwijd. We moeten tenslotte weten hoe onze rassen het doen op de plek van bestemming. Ze moeten ook goed groeien in hele hete of droge gebieden en resistent zijn tegen ziekten en schimmels die we hier niet kennen. Hoe sterker een zaadje is, hoe beter hij het onder stress volhoudt. De zaden zijn wat mij betreft kleine mini-helden. Zij moeten het doen.’’

Top 3 van de wereld
Proefvelden zijn er ook bij industriële verwerkers, zoals Bonduelle, Iglo en Delmonte. ,,Dat zijn belangrijke klanten voor ons. Wij doen proeven op hun locaties om te bepalen wat wel of niet werkt voor hen. Afrika en Azië zijn voor ons ook belangrijke markten, net als het Midden-Oosten. Met spinazie en snijbieten zijn we al wereldmarktleider. Onze ambitie is met alle gewassen waarin we veredelen tot de top 3 van de wereld te behoren. Dat is een kwestie van tijd.’’

Tekst: Willemien Vijfers
Foto's: Popvriend Seeds

< terug naar het overzicht



 
 


Gerelateerde verhalen